Време за четене: 2 минути
BaobabsИзумителните дървета баобаб (Baobab) или дървото бутилка.

Баобаб (Baobab) е общо име за рода, съдържащо осем – девет вида дървета, които растат в Мадагаскар, континенталната Африка и Австралия. Baobabs не само изглеждат като бутилки, но също така могат да съхраняват до 300 литра вода, които след това използват през сухия сезон.

Тези дървета са расли на няколко места на планетата, но под влиянието на климатичните особености в момента съществуват само около екватора.

Със своята уникалност дървото привлича интереса на хиляди туристи всяка година.
Това уникално дърво достига височина от 5 до 25 метра и диаметър до близо 50 метра. Голямото стъбло на повечето зрели дървета е кухо и тъй като дънерът му огромен, местните го използват като място за живеене или като склад за храна и вода.

Различни Baobabs са били използвани дори като затвор или гараж. А един стар Баобаб в Зимбабве е толкова голям, че спокойно побирал до 40 човека.

От влакната на кората се изработват рибарски мрежи, въжета, кошници и шапки. Отстраняването на кората от стъблото на повечето дървета обикновено води до тяхната смърт, баобабите не само преживяват тази манипулация, но възстановяват напълно нова кора.

Свежите листа на баобаб осигуряват ядлив зеленчук, подобен на спанак, който също се използва за лечение на заболявания на бъбреците и пикочния мехур, астма, ухапвания от насекоми и няколко други болести.

Baobab

Плодовете на баобаба са с размерите на кокосов орех и също толкова твърда черупка. Баобабът на прах се получава по естествен път, още докато плодовете са на дървото, без да се налага допълнително извличане. Пулпата вътре в тях зрее и постепенно изсъхва. Така, след разчупването на кората, съдържанието, подобно на парчета тебешир, просто се стрива и се получава светъл на цвят прашец – с карамелен вкус с леко кисели нотки.

Всъщност, това е единственото дърво, чиито плодове не падат на земята, след като узреят напълно, а остават на клоните до пълното си изсъхване. Местните смесват праха с вода и използват получената отвара при висока температура, треска и стомашни неразположения.

Местните хора вярват, че жените, живеещи в близост до баобаби, имат повече деца от тези, които живеят извън зоните на баобаба. Те ядат супа от листата на баобаб, която е богата на витамини. Това компенсирало всякакъв дефицит в диетата им. Лекарите потвърдили, че това наистина води до по-висока степен на плодовитост.

Баобаба не спира да се раздава и да помага по най различен начин на своите африкански съжители. А именно, че в много редките случай на дъжд в Африка, цепнатините му събират огромно количество вода, което се използва от местните като воден резервоар. Той може да задържа изумителните 5 хил. литра вода.

Местоположение

От поредицата „Най-странни растения на земята“.