Време за четене: 2 минути
Бертолония (Bertolonia)

Бертолония (Bertolonia)
Семейство Меластоматови (Melastomataceae)

Бертолонията е бавно развиващо се растение със сърцевидни мъхести листа в различни нюанси на зеленото. Произхожда от Южна Америка (Бразилия и Венецуела). Родът на Бертолонията е сравнително малък, представен от 10 вида, като популярни за отглеждане са само 3 вида – Бертолония макулата (В. maculata), Бертолония сандериана (В. sancieriana) и Бертолония мармората (В. marmorata).

Предимно стелещо се стайно растение, което на височина израства до 7-8 см. Сравнително трудно за отглеждане и изключително бавно растящо. Цъфти рядко през пролетта с малки розови цветове без особена декоративна стойност.

Място: Бертолонията не обича директната слънчева светлина. Идеалното място за нея е сенчесто или полусенчесто и топло място. Оптималната температура за отглеждането и е около 20-25 градуса и през зимата и през лятото. Бертолонията не обича и въздушните течения.

Грижи: Почвата на Бертолонията следва да бъде винаги влажна. През лятото поливайте обилно, но задължително осигурете пропусклива почва и добър дренаж на съда за оттичане на излишната вода. През зимата поливането силно се редуцира до колкото почвения субстрат да остане влажен. При поливане или оросяване на растението бъдете много внимателни с мокренето на листата. Въпреки, че Бертолонията обича високата въздушна влажност, директно пулверизиране на листата ще се отрази пагубно на това стайно цвете.

За осигуряване на оптималната влажност най-добре поставете саксията в съд с вода, но повдигната над нивото на водата (напр. на камъчета). Така бавно изпаряващата се вода ще осигури жизнено важната за здравия вид на растението въздушна влажност. Особено важно е да осигурите оптималната въздушна влажност ако отглеждате Бертолония в помещение с парно отопление, което силно изсушава въздуха.
Почвеният субстрат за Бертолонията следва да бъде листовка, торф и пясък в отношение 6:3:1.

Размножаване: Размножава се от семена или резници през пролетта. При размножаване с резници можете да използвате вкоренител.

В пълен контраст с трудностите при отглеждането на това рядко и не много популярно стайно цвете, размножаването му е доста лесно.

Съвет на градинаря: Твърде сухият въздух, теченията или резките колебания в температурите спомагат Бертолонията да бъде нападната от вредители. Претенциозно растение, неподходящо за начинаещи цветари. Популярно за отглеждане в терариуми.