Време за четене: 2 минути
сладко от зелени орехчета

Малко странна, но вкусна и много полезна рецепта за сладко от зелени орехчета.

Най-важното е орехите да са набрани на време – точно преди да започнат да се втвърдяват. Най-добре  в края на май началото на юни, според зреенето в различните части на страната. Направете бърз тест, като разрежете орехчето на половина и вижте дали ядрото е млечно и сочно. Неузрялото ядро на ореха съдържа ценни витамини, дъбилни вещества, йод, белтъчини, органични киселини и мастни киселини, флавоноиди, калий, калций,  магнезий и много други.

След като намерите правилните орехи, трябва незабавно да се пристъпите към обработката им, тъй като може да се втвърдят, ако ги оставите за по-дълго.

Сладко от зелени орехчета – рецепта

Предварително си напълнете голям съд със студена вода и в нея поставете вече тънко  обелените 30-35бр орехчета.

Накиснете вашите орехчета в прясна, студена вода за 9 дни, като сменяте водата два пъти дневно. Водата се излива и орехите се заливат с прясна студена вода. Тази процедура е важна, тъй като отмивате естествения горчив вкус на неузрелите орехчета.

Орехчетата бавно ще почнат да потъмняват, преминавайки от светло зелено през тъмно зелено до кафяво. На 8-мия ден измийте орехчетата с чиста, студена вода. След това пробийте всеки орех от единия край до другия.

Пробитите орехчета се слагат в предварително приготвена варова вода (на всеки литър вода 1-2 супени лъжици гасена вар), където трябва да престоят за една вечер.

На следващия ден отново се изцеждат и се изваряват в чиста вода 2-3 (когато водата заври се изхвърля).

През това време в друга тенджера смесете 1кг захар, 2-3 чаени чаши вода, пръчка канела и 2-3 цветчета карамфил (подправка). Слага се на силен огън. Разбърква се периодично, докато сместа заври. В полученият хомогенен сироп се слагат орехите (добре отцедени след третото изваряване). Варенето продължава на умерен огън, докато забучена в орех игла излиза без да успее да повдигне самият ореха. Тогава сваляте от котлона и оставяте да преседи един ден.

За консервиране

След като престоят орехчетата се изваждат и нареждат в буркани. Сиропа се връща на огъня и варите до желаната гъстота. Преди да свалите от огъня добавете една чаена лъжица лимонена киселина и разбъркайте. Подредените в буркани орехи се заливат с горещият сироп, затварят се и се слагат върху капачката.

Добър апетит!