Време за четене: 2 минути

Някой стайни любимци имат и лечебни свойства, но важно е да знаем, че преди да използваме и правим каквото и да било , първо трябва  да потърсим консултация от специалист.

Тук Ви представяме малка част от тях.

Примула (Primula)

Примулата или още известна у нас, като „Иглика“. Игликата има къси, нишковидни коренчета които имат отхрачващо и диуретично действие.
Чаят, приготвен от корените на иглика, има отличен успокояващ ефект и елиминира главоболие , стрес, безсъние, замайване и отпадналост.
Най доброто време за събиране на корените е есента, през месеците септември и октомври.

Използва се за лечение не само подземната а и надземната част на игликата.
От листата и стръковете на красивото цвете се приготвя чай, който се прилага при безсъние и окрепване на нервната система

Зебрина (Zebrina pendula)
Зебрината е едно от най-разпространените стайни цветя Родината му е Южна Америка. Има много ефектни нашарени листа, откъдето идва и името му Zebrina. Може да го култивирате не само заради красотата му, но и за неговите здравословни качества.
Листата на зебрината се използват за сваляне на кръвната захар и диабет, помагат също при колит и диарии.
Статистиката показва, че случаите на диабет са се повишили значително в сегашното поколение. Това до голяма степен се дължи на лошия избор на начин на живот и на нездравословното хранене, което хората следват.
Установено е, че растението и неговите екстракти са доста ефективни при лечението на диабет и контролиране на кръвната захар.

Гардения (Gardenia)
Носи името на американският бутаник А. Гардън (1736-1791)
Тя е вечнозелен храст, в домашни условия гарденията достига височина 40-100 см с тъмнозелени, гланцирани листа.Цветовете са големи, бели или розови ,Цъфтежа е от пролетта до средата на лятото, а много видове са силно ароматизирани.
Гардения, известна още с китайското си наименование zhi zi, е една от най-често използваните билки в китайската медицина.
От плодовете и корените се правят отвари срещу грип, дизентерия и хепатит, а Екстракти от плодовете му повишават артериалното налягане.

Жените в менопауза могат да консумират чай от гардения, за да облекчат свързаните с тях симптоми, като депресия, главоболия и замайване и.т.н

Гардения е била прилагане векове наред  в народната медицина, но има много малко научни изследвания, потвърждаващи нейната ефективност.

Тъй като има много малко западни научни доказателства в подкрепа на използването на гардения за лечение на здравни нарушения, но както и при всички билкови лекарства, трябва да се потърси консултация с лекар преди да се използва чай от гардения или друго растение за лечение на нарушения на здравето.