Време за четене: 2 минути

АроматотерапиятаАроматотерапията доскоро се смяташе за чудачество и проява на екстравагантност. Но във Великобритания лечението с миризми е включено в държавната система за здравеопазване. Всъщност, още в древността е било познато лечението с аромати на цветя и растения, както и лечението с музика, картини, смях, дишане.

Открити са 400 000 съществуващи в природата аромата, но от тях се използват едва няколкостотин. Ароматът се възприема не само с обонянието, но и посредством кожата чрез бани, сауна и в съвсем малки количества – като питиета и храни.

Ароматите влияят върху психическото ни равновесие, физическото здраве и възможностите за по- трайна концентрация на силите. Древните японци, за да дишат по- лека, поставяли сутрин до себе си лимон, на обяд – роза, а вечер – смола.

Специалистите са установили експериментално, че състоянието на болните от артрит се подобрява от мириса на чесън, лук и лимон. Ревматичните болки се успокояват като към горните аромати се прибави хвойна.

При повишена възбудимост на нервната система помагат кимион и тамян, а при учестен пулс към букета от тези миризми е добре да се прибавят розмарин и портокал.

За да се успокоите, помиришете лайка и здравец.

Ако ви е паднало кръвното налягане, помогнете си с розмарин и конски босилек, ако сте с високо кръвно налягане, вдъхнете ванилия, валериан, риган.

Сухото сено, поставено във възглавница, лекува безсънието. Същата цел се постига със сух хмел, изсушени венчелистчета на роза или с една топла вана, в която е прибавена отвара или прясна есенция от лавандула.

Нуждаете ли се от концентрация на ума, поставете пред себе си букетче от диви теменуги или от прясна (може и изсушена) мащерка.

Миризмата на розовото масло успокоява при тревога и намалява стреса, а миризмата на босилека възвръща обонянието.

Няколко капки лимонова есенция в ноздрите улеснява дишането, лекува синузит и спира кръвотечението от носа. Същата терапия помага при отити в ушите и ангини.

Есенцията от карамфил е прекрасно средство за дезинфекция, а миризмата на канелата лекува заболявания на дихателните пътища.

Етеричното масло на мушкатото помага за по- бързо заздравяване на раните, а спастичната кашлица ще се успокои от няколко кипарисови клонки в стаята.