Време за четене: 2 минути

Почистете матрака

Със сода лесно и безвредно можем да почистим замърсяванията.

Ето  Една рецепта как да почистим матрака и как да премахнем всички вредни микроорганизми:

  • Сложете чаршафите и постелките от вашето легло в пералнята и ги изперете на по-висока температура.
  • Изсипете в малък съд една чаена чаша сода за хляб и прибавете няколко капки лавандулово етерично масло. Може да използвате и масло с друг аромат, но лавандулата е за предпочитане, защото тя отблъсква всякакви паразити, дори комари и молци.
  • След това затворете съда и хубаво  го разклатете . По този начин ще смесите содата и етеричното масло.
  • Вземете голяма ситна цедка и пресипете в нея достатъчно количество от сместа.
  • Местете цедката върху матрака, като я почуквате с пръст, така че да го посипете целия със сместа. Оставете така за не по-малко от един час. Това време е необходимо, за да може содата да попие влага, мръсотия и миризми от матрака.
  • След това с помощта на прахосмукачка старателно почистете сместа и поетите от нея замърсявания. 

Този начин за почистване на матрака е лесен и безвреден. Содата ще абсорбира влагата и мръсотията и ще остави вашия матрак свеж и чист. Лавандулата мирише прекрасно и има антисептично действие.

Да се избавим изцяло от тези нашественици е невъзможно, но с редовните мерки за почистване, обеззаразяване и изсушаване на въздуха, силно можем да направим средата непривлекателна за тях и да се намали тяхната популация.

Любопитно

Доказано е, че може да се изгради имунитет срещу тези вредни микроорганизми. Това е характерно най-вече за децата, живеещи на село. Сблъсквайки се от ранна възраст с акарите, селските деца по-малко се влияят от тяхното негативно въздействие, отколкото техните градски връстници.

Научете повече за Акарите – Микрокърлежите в домашния прах