Време за четене: 2 минути
Фурната едно от  най-мръсните места в кухнята. Тя трябва да се почиства редовно като това отнема много време и усилия. Дори да ви се струва, че почистването е невъзможно без силни препарати,  не посягайте  към химията, преди да пробвате следващите съвети.

Почистете фурната

Сода и оцет за безопасно и екологично почистване

Содата за хляб и оцетът са достъпни и безопасни вещества, които имат широка употреба в дома. Почистващите им свойства са познати от древността. Оцетът премахва мазнина от стъкло, почиства мухъл, разтваря добре смола, убива бактерии по храните и е екологично чисто средство за борба с насекоми в градината. Содата пък е мек абразив, премахва наслоявания, почиства мазни петна, премахва неприятни миризми, а добавена към прането може да замести омекотителя за тъкани.

Почистване на фурната на печката

След като изброихме чудесните свойства на содата и оцета идва моментът да обясним как да ги използвате за ефективно екологично почистване на печката. Ще имате нужда от:

  1. 1-2 пакетчета сода за хляб
  2. домакински ръкавици (по желание)
  3. попивателна кърпа (швантух)
  4. гъба за миене на чинии
  5. фина домакинска тел
  6. веро, или домашен сапун
  7. стара четка за зъби (по желание)
  8. шише с пулверизатор
  9. бял дистилиран оцет

Почистването – стъпка по стъпка

Махнете решетките на фурната, термометъра (ако има такъв), тави и всичко, което държите вътре.
Пригответе гъста паста от вода и сода за хляб. В малка купичка изсипете 1 пакетче сода и добавете 3-4 супени лъжици вода. Tрябва да се получи смес, която да е толкова гъста, че да може да се нанася лесно, но да не се стича.

Намажете вътрешността на фурната със содената паста. С помощта на гъба нанесете сместа , ако имате стара четка за зъби може да я използвате на чупки и по-труднодостъпни места. Макар че, содата е безвредна, добре е на този етап да сложите ръкавици, за да си спестите мръсотията под ноктите. За по-сериозни напластявания от мазнина може да използвате фина домакинска тел.

Измиване на вратата на фурната. Напръскайте стъклото с гореща вода и го изчистете с веро. Ако е необходимо повторете.

Оставете фурната намазана със сода за няколко часа. Ако имате възможност дори – за цялата нощ.
Почистете решетките на фурната. Най-добре е да ги накиснете в гореща вода, в която сте разтворили малко веро. Ако нямате подходящ леген, просто ги измийте на мивката. Ако трябва да отстраните стара мазнина по решетките може също да ги изтъркате със сода.

Избършете фурната. Намокрете попивателна кърпа и избършете втвърдената паста от вътрешността на печката.
Напръскайте с оцет. Налейте малко оцет в бутилка с пулверизатор и напръскайте вътрешността на фурната. Оцетът и содата по принцип се неутрализират, но при процеса се образува мека пяна и унищожава и последните остатъци от замърсяване.

Финални щрихи. Измийте попивателната кърпа с вода и сапун и докато е влажна избършете вътрешността на печката.
Поставете чистите и подсушени решетки обратно във фурната.

Ако има лека миризма на оцет, оставете вратата на фурната отворена за час – макар че миризмата е натрапчива, тя изчезва бързо за разлика от миризмите, които оставят токсичните препарати.