Време за четене: 2 минути

 

AvokadoАвокадо (Persea americana)

Авокадо няма да срещнете в магазините за цветя, но може сами да си го развъдите и отгледате.

Родината му е Америка и благодарение на тропическият климат дървото достига 20м височина, но не се плашете, в стаята декоративното растение израства най много метър.

Като растение трудно можем да го намерим , но с малко търпение ние можем да си го отгледаме от семка,  могат да минат и месеци , докато костилката се разпукне и от нея да покълне зародишът, но с помощта на добрите практики и съвети на специалисти, търпението ни ще се увенчае с успех.

Започваме с  отделянето на  костилката от плода, като я почистваме добре от всички остатъци, после най добре става с помощта на три – четири клечки за зъби или друго приспособление,  костилката на авокадото се поставя върху чаша с вода , така че наченките на коренчетата да докосват водата, а на нас остава да чакаме развитието на коренчета.Avokado

Важно при покарването: стъблото трябва да е изправено а коренчетата да се опират във водата.

На авокадото ще изберем светло и слънчево място , с висока влажност, като летните месеци то  обича нормалната стайна температура , през зимата ако имаме възможност трябва да му осигурим  10-12 градусово помещение, може да презимува и на по топло, но рискуваме окапването на листата.

Размножихме и избрахме мястото на нашето растение, сега остава да се погрижим добре за него.

То обича водата, поливаме го обилно и уросяваме с лееко топла филтрирана вода. През зимата обаче подържаме минимално поливане. Да не забравяме през вегетационния период  да го подхранваме през две седмици с тор.

Още един метод за отглеждане на Авокадо от семка