Време за четене: 2 минути
Бамбук - Bambusa aspera

Бамбук (Bambusa aspera)
Семейство Житни (Poaceae (Gramineae ))

Бамбукът е многогодишно тревисто растение от сем. Житни. Родината му е Източна и Южна Азия, като са известни повече от 1600 вида. В родината си Бамбукът е много бързо растящо растение (до 100-120 см на ден), което на височина достига до 40 м. Стеблата му са кухи и с много междувъзлия. Листата са тесни и с дължина до 10 см. В последните години това стайно растение става все популярно и предпочитано за интериорна украса.

Място: Бамбукът не обича директните слънчеви лъчи и предпочитаното за него място е на сянка или полусянка. През летните месеци можете да изнесете в градината или на балкона, но задължително на шарена сянка. През зимата не допускайте температури по-ниски от 16-17 градуса.

Грижи: Най-важното при отглеждането му е високата въздушна влажност. Затова Бамбука е изключително подходящ за баня или друго влажно помещение с приток на естествена светлина. През горещите летни дни благотворно му се отразява ежедневно пулверизиране.
Поливането на Бамбука следва да бъде обилно. През горещите летни месеци можете направо да потопите дъното на саксията в съд с вода. През зимата поливките силно се редуцират до толкова, че да не пресъхне съвсем. Полейте само когато повърхностният слой на почвата е засъхнал. Почвеният субстрат за Бамбука следва да бъде хранителен и глинест.
Тори се през летните месеци през две седмици с тор за листно декоративни растения. В противен случай листата пожълтяват.
Пресажда се ежегодно през пролетта.

Размножаване: Чрез коренови издънки през пролетта. Саксията за отглеждане на бамбука трябва да е широка,тъй като растението бързо се разраства.Пресаждайте миниатюрните форми всяка година,а по-големите растения през 2-3 години.

Съвет на градинаря: Бамбукът е идеалното цвете за банята.