Време за четене: 3 минути

CaladiumКаладиум (Caladium)
Семейство Змиярникови (Araceae)

Разпространение: Каладиумът е тропическо растение, което се среща в много цветови комбинации по поречието на река Амазонка в Южна Америка. Основните цветове са червено, розово, бяло и зелено, като всеки вид каладиум има собствена и уникална комбинация от два или повече от горните цветове.

Светлина: Най-добре виреят на частична сянка или сянка. Някой видове са устойчиви на слънце и могат да се отглеждат на леко засенчени места.

Температура: Каладиумът трябва да се държи на много топло целогодишно (денем и нощем). Когато короната е оформена, може да се държи и на 20-21С.

Поливане и пулверизиране: Каладиумът обича топлината и влагата и трябва да се полива обилно в периода на растеж като почвата не се оставя да засъхва. Листата се пулверизират сутрин и следобед, но с фина пръскалка, за да не се задържат капки вода по тях, които могат да доведат до петна. Хубаво е саксията да се постави върху камъчета и вода.

Подхранване: Торене на всеки 6 седмици с 6-6-6 тор (около 1 чаена лъжичка на булба) е достатъчно.

Засаждане: Грудките се стартират през февруари или март. Изчистват се от стара пръст и се поставят в легло от торфен мъх и се покриват. Когато се оформят корени се засаждат в неголяма саксия. Върховете на грудките се заравят на около 4-5 см дълбочина. Почвата се приготвя от чимовка, прегорял тор, торф, пясък (1:1:1:1) – добър дренаж. Саксията се поставя на влажно и топло, но не на пряка слънчева светлина. Полива се умерено до появата на първите листа.

Пресаждане: През годината се пресажда при необходимост, ако се появят коренчета в дренажните отвори на саксията.
Размножаване: С разделяне на грудките, след като са започнали да растат напролет.

Съхранение на грудките:

 • I начин: Каладиумът има ясно изразен период на покой – от ноември до февруари. Когато наесен листата започнат да съхнат, поливането постепенно се намалява. Грудките се изваждат и се оставят да изсъхнат 7-10 дена. Хубаво е листата сами да опадат, за да може грудката да абсорбира хранителните вещества. Но могат и да се отрежат близо до грудката, без да се наранява самата грудка. Грудките се съхраняват на сухо, топло и проветриво място при температура над 18 ْ С. Могат да се поставят в стар чорапогащник или торбичка от чесън, като се разделят с торф. Периодично трябва да се проверяват за мекост или гниене.Caladium
 

•II начин: Каладиумът има ясно изразен период на покой – от ноември до февруари. Когато наесен листата започнат да съхнат, поливането постепенно се намалява. След като умрат, саксията се поставя на сухо, тъмно и топло място (например под леглото). Не се полива докато грудките са в покой. Може ако пръстта стане прекалено суха, да се пръсне малко с пулверизатор. Напролет саксията се изкарва на светло и започва да се полива умерено докато се покажат първите листенца. След поникване грудките се пресаждат.

Проблеми:

• Гниене на грудката, което се причинява от гъбички. Засаждайте само здрави грудки

• Ако по ниските листа се появят светли жълтокафяви или кафяви петна, изрязвайте заразените листа.

• Съхненето на краищата на старите листа или свиване на листата може да се дължи на допрял се до тях тор, поливане в горещата част на деня или прекалено малко вода.

Всички части на растението са отровни!