Време за четене: 2 минути

Chamaedorea (мексиканска планинска палма)

Chamaedorea (мексиканска планинска палма)

Миниатюрна палма от Мексико и Южна Америка. Както всички такива палми и тя наред с тях е не взискателна и много устойчива. Лесно ще и намерите място в дома. Като младо растение хемедорията често се разсажда по няколко екземпляра на едно място. Ние обаче трябва да знаем, че най добър растеж получават само сингълите, които си осигуряват достатъчно пространство за тяхното благополучно съществувание.Ако предпочитате обаче буйната листна маса, Засадете няколко растения в една саксия.

Хамедорея е едно от често срещаните декоративни зелени растения вкъщи. В домашни условия не надвишава повече от един метър височина. В дивата природа височината ѝ е също толкова.

Това растение обича светло до полу сянка, и избягва преките слънчеви лъчи.През лятото дръжте нормална стайна температура.Зимата неповече от 14°C и не поливаме нито торим. Торенето правим лятно време, два пъти в месеца със слаб разтвор.
Лятно време поливайте обилно, гледайте по възможност водата да бъде филтрирана. Почвата трябва да се подържа постоянно влажна. Би било добре всяка седмица в пречистена вода да накисва за да може почвата добре да се пропие с вода. Прахта от листата се избърсва с чиста и влажна кърпа.

Хамедореята трябва да се поддържа винаги влажна, но внимаваме с преполиването. Почвата трябва да е водопропусклива и много добре дренирана за да може да се оттича излишната вода.
Размножава се чрез семена или ако има издънки могат да се отделят и използват като резници, и двата процеса са трудни, но не и невъзможни.
Семената на които обвивките са твърди се накисват в топла вода до омекването им, след което се заравят да покълват в смеска от торф и пясък, на температура в помещението 25-30°С и последно действие загърнете съдът в найлоново фолио.

Следете листата на растението, за да разберете за евентуален проблем със здравето на растението.