Време за четене: 3 минути

Дезинфектанти

През летните горещини се мием по-често, вземаме душ и по-стрателно плакнем плодовете и зеленчуците. Все по-рядко сме склонни да пием от планинския поток и от чешмичките в гората, защото внимаваме каква вода пием и най-често тя е причина за стомашни разстройства. Истина е, че мръсотията ражда много инфекции, но понякогастерилната чистота е по-опаснаНяма технически проблем да излъскаме всичко вкъщи до блясък.
Съвременната химия щедро предлага всевъзможни препарати – за полирани и гладки повърхности, за теракота и фаянс и още, и още… Почистващите средства стават все по-мощни и това засилва тревогата на лекарите. Практически всички синтетични миещи и избелващи препарати съдържат хлор дори и ако на етикета пише, че няма.
Летливото вещество се отделя в процеса на почистване, попада върху лигавиците на дихателните пътища и ги дразни. То отслабва защитните функции и предизвиква алергични и дори токсични прояви – бронхит, кашлица, бронхиална астма.
Колкото по-често се подлагаме на “химически атаки”, толкова по-висок е рискът от тези заболявания. Ако ядем немити ягоди от пазара, рискуваме да ни сполети диария. Тя е общ признак на 3-4 вида чревни инфекции.

След като преболедуваме от тях обаче, се изгражда имунитет и повече няма от какво да се боим. Те не повтарят. Ако обаче измиваме, премиваме всичко и се престараваме, ще боледуваме непрекъснато.

Инфекциите ни окръжават от всички страни. Ще боледуват тези, чиито стомах и черва нямат изградена съпротива сами да се справят с агресорите.

За увреждането допринасят антибиотиците, неправилното хранене и като се прибави недостатъчен битов имунитет, рецептата за често боледуване е готова. Излиза, че популярният лозунг «Всички болести са от мръсотия» е верен само наполовина. Оказва се, че другата половина е от престараване и прекомерна чистота. Обичайните мерки за чистоплътност са предостатъчни за нашата безопасност: да се мият ръцете след тоалетна и преди хранене. Добре е, когато сме на излет или в полето, да преваряваме водата и добре да мием плодовете и зеленчуците. Напълно излишно е обаче те да се изплакват с разтвор на калиев перманганат или спирт. Все по-често срещу мощните обеззаразяващи средства се изказват и микробиолозите.

Естествено трябва да почистваме дома си, но е достатъчно да се справим с праха и нечистотията, а да не се стремим да избием всички микробиНяма по-лошо от миещи препарати с антибактериални компоненти (като триклозан и други).

Ако например едно и също място на кожата третираме с докторски антисептичен сапун, вероятността на този участък да се появи гноен обрив, например цирей, е много голяма. Обяснение: и по кожата ни както в стомашно-чревния тракт живеят полезни бактерии, които ни защитават от вредните. Има баланс, който ние, без да искаме, нарушаваме с прекомерното си престараване, миене и търкане.

Сапуните и шампоаните, които ползваме, променят защитния липиден слой на кожата и може да последват обриви. Защото алкализирането на кожната повърхност променя нормалния кисел филм на кожата с pH 5,5. За компенсация мастните жлези започват да работят по-активно и кожата бързо се омазнява.Затова е добре след измиване със сапун или шампоан да се облеем с разреден лимонов сок – примерно сок от половин лимон, разреден с 200 мл вода. Можем обаче спокойно да изплакваме тялото по няколко пъти на ден с хладка вода. Това и освежава, и премахва миризмата на пот.

Алтернативи

СОДА ЗА ХЛЯБ. Натриевият бикарбонат е чудесно средство за почистване, без да уврежда гланцирани повърхности. Върху замърсения плот на готварската печка например се наръсва малко сода бикарбонат, навлажнява се гъбичка и внимателно се почиства чрез триене. След това забърсваме само с вода.

ПАРОСТРУЙКА. Тя не използва никаква химия, но парата и високата температура почистват безвредно и изключително ефикасно. Обикновено има приспособления за почистване на пердета и килими.СРЕБЪРНА ВОДА. Безвредно и много ефективно средство, тя дезинфекцира и почиства. С нея може да се мие биберонът, може да се използва и вместо лосион за обтриване под мишниците, интимните зони и между пръстите.

Д-р Атанас Михайлов

Източник: http://www.monitor.bg