Време за четене: 2 минути

Гербер (Gerbera)
Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Гербера произхожда от Южна Африка, Мадагаскар и Азия. Родът наброява около 40 вида. Растението е кръстено на немския ботаник Traugott Gerber. Можете да го отглеждате както като градинско, ката и като стайно цвете, но за нашите географски ширини, удачният вариант е като стайно растение. Цъфти през топлите месеци от май до август с жълти, оранжеви, червени и розови цветове.

Гербера има свойството да пречиства въздуха в помещението, в което го отглеждате. Също така е важно да знаете, че Гербера е от трудните за отглеждане в стайни условия цветя и не е за предпочитане за начинаещи цветари.

7Най-разпространения вид Гербер, който е култивиран за отглеждане в домашни условия е Gerbera jamesonii. Той произхожда от Южна Африка. За разян цвят се отглежда Gerbera jamesonii, както и кръстоска на Gerbera jamesonii с G. Viridifolia. При някои екземпляри диаметъра на цвета е до 30 см. Един от най-разпространените сортове гербер е ”Brigadoon Red”.

Място: Гербера обича много светлина. Ако го лишите от директните слънчеви лъчи, растението ще се издържи. Идеалното място през зимата е източния или западен прозорец.
Температурите следва да са високи – през лятото 23-27 градуса, а през зимата около 20 градуса, но не по-ниска от 15 градуса.

Грижи: Герберите предпочитат умерената въздушна влажност. Почвата трябва винаги да бъде влажна, затова поливайте периодично и умерено, когато горния почвен слой засъхне. Пълното изсъхване на почвения субстрат е пагубно за растението.
По отношение на почвата Гербера не е взискателен. Почвеният субстрат трябва да бъде въздухо-, водопропусклив и добре дрениран за оттичане на излишната вода.
Торенето е с фосфатен тор ежеседмично през активния период на цветето – от април до септември.
Ако се налага пресаждане, правете го през пролетта преди активния период.

Размножаване: Гербера се размножава най-лесно чрез разделяне на коренищата. При размножаване от семена имайте предвид, че цъфтежа ще закъснее.