Време за четене: 2 минути

Haemanthus multiflorusХемантус мултифлорус, слонско ухо (Haemanthus multiflorus)
Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

В страните с топъл климат Хемантусът се отглежда на открито, като декоративно растение, но в северните страни се отглежда само като стайно или оранжерийно.

За стайно отглеждане най-подходящи са два вида. Единият е белоцветният – кръгла, тъмнозелена луковица, която достига до 10 см в диаметър, се състои от плътно прилепнали люспи. Всяка година на върха на луковицата се формират от 2 до 4 месести листа с формата на език, които достигат до 15 см дължина и 8 см широчина. В тях се съдържат запасите от вода и хранителни вещества, необходими за растението, за да издържи периоди на засушаване.

През юли от средата на луковицата се появява безлистен цветонос, който има на върха бутон от съцветия. Те узряват едновременно и през август са напълно узрели. Отделните му Цъфтежът продължава 2-3 седмици, след това на мястото на цветовете се появяват яркочервени сочни плодове.
За белоцветния хемантус трябва да се намери слънчево място, но да се предпазва от преки слънчеви лъчи. Засажда се в широка, но не много дълбока саксия, в която е направен дебел дренажен слой. Хеманусът не понася застоялата вода и бързо загива. Скадоксус Катарина е красиво растение, известно повече със старото си име хемантус Катарина. То има голямо съцветие, съставено от дребни цветчета. В диаметър достига до 20 см. Прилича на ярко алена топка, която се състои от малки звездички. Грижите за това цвете са същите, като при белоцветния хемантус.

Вода: В периода на покой растението почти не се полива.

Светлина: Светлолюбиво, расте и при изкуствено осветление.

Почва: Луковиците се засаждат в смес от листовка, горска почва и пясък – 2:2:1.

Размножаване: Чрез детките, които се появяват по луковиците. След като пуснат корени, се отделят и се пресаждат.

Пресаждане: Веднъж на 3-4 години, защото хемантусът понася лошо прекъсването на корените. Много е важно да се знае, че луковицата трябва да се засади в почвата само до една трета от височината си, както е в природата.