Време за четене: 2 минути

HypoestesХипоестес (Hypoestes)
Семейство Акантови (Acanthaceae)

Това не много популярно, но за сметка на това много интересно растение произхожда от о-в Мадагаскар. В родината си представлява висок до 1 метър вечнозелен храст, но в стайни условия на височина достига до около 40-50 см, а настрани израства до 30-40 см. Цъфти в средата на лятото с дребни розови цветчета, които не са с особена декоративна стойност. Красотата на това цвете всъщност е в пъстрите листа. Има сортове със зелени листа на розови точици, както и такива с розови листа на зелени точици.

Място: Хипоестеса предпочита светло, но не и огряно от директните слънчеви лъчи място. През зимата, когато слънцето е по-слабо, можете да поставите на източен или западен прозорец. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 20-25 градуса, а през зимата не по-ниска от 15-16 градуса. През лятото можете да изнесете в градината или на балкона, но на шарена сянка. Внесете през първата половина на септември – Хипоестеса е много чувствителен на ниски температури и сух въздух.

Грижи: Хипоестеса обича високата въздушна влажност, но не понася директно пулверизиране на листата. Затова добра идея за повишаване на въздушната влажност, особено през горещите и сухи летни дни, е да поставите саксията над съд с вода, повдигната на камъчета. По този начин изпаряващата се вода ще осигури на цветето така необходимата оптимална влажност.
Поливането на Хипоестеса е умерено, като почвата винаги трябва да бъде влажна. Подходящ за да отгледате едно Hypoestesкрасиво и здраво растение почвен субстрат е съставен от равни части листовка, чимовка и пясък. Състава на почвата говори за необходимата добра водопропускливост. Осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода в подложката.
Тори се през топлите месеци на всеки две седмици с тор за листно – декоративни цветя.

Размножаване: Най-лесно чрез резници през пролетта. Вкореняването е лесно в пясък или перлит при температура около 20 градуса. Друг лесен начин за размножаване е чрез семена. Семената се сеят много плитко, покрити с малко почва или пясък. За да осигурите оптимална влажност, покрийте съда с прозрачен материал – домакинско фолио.

Съвет на градинаря: Отстранявайте цветовете – декоративният ефект на това растение е в листата, а не в цветовете. Ако не премахвате цветовете, силата на растението отива в цъфтежа, а стеблата стават издължени, а листата – дребни.
Подрязвайте редовно растението, за да го оформите и направите по-кичесто.