Време за четене: 2 минути

Здравословни ползи от стайните растения

Здравословни ползи

Отглеждането  на цветя  в домашни условия  има множество   ползи за здравето.  Освен, че пречистват въздуха от въглеродния двуокис и формалдехида, домашните растения имат още редица благотворни  въздействия върху човешкия организъм.

Стайните растения ограничават вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали в помещенията. Вече има достатъчно данни, че електромагнитните полета имат отрицателно въздействие върху работата на имунна система, живите цветя способстват неутрализирането на ЕМП. 

Хората които държат цветя в домовете си са по позитвни и оптимистични а енергията ги съпътства през целия ден.

Проучвания сочат, че ако държим цветя на бюрото си те ще ни подобрят концентрацията, паметта и производителността ни.

Влажност на въздуха в помещенията е от съществено значение за здравето и правилното функциониране на дихателните пътища. Изследване показва , че саксийните растения намаляват кашлицата и болките в гърлото.

Растенията в дома облекчават стреса и тревожността, подобряват  настроението и самочувствието.

Цветята –терапия за душата

В началото на миналия век англичанинът Едуард Бах разработил метод за терапия с цветя, основан на психологическото им въздействие.

Едуард Бах се е занимавал с бактериология и хомеопатия, бил е и селски лекар. Всеки ден той излизал на разходка, за да търси лечебни растения, но особено внимание обръщал на цветята. И без да знае, създал терапия, подобна на практикуваната още в Древен Китай.

Бах приготвял от различните части на цветя есенции, всяка една от които притежавала определени целебни функции. За разлика от традиционните лекарствени средства, тези препарати имали за цел да въздействат не на физиката, а на психиката.

Психолозите днес признават, че цветята наистина въздействат по определен начин на нервната система, а много от заболяванията са свързани именно с нарушения в нейната функция.

[blockquote align=center]

„Цветните есенции не лекуват поради факта, че въздействат директно върху болестта, а защото обливат нашия организъм с позитивните вибрации на Висшето Аз, пред което болестта се разтопява като сняг на слънце. Не съществува истинско излекуване без промяна на начина на живот, без мир в душата и без усещане за вътрешна радост.”

Едуард Бах

[/blockquote]