Време за четене: 3 минути

ZygocactusКоледен кактус (Zygocactus)
Семейство Кактусови (Cactaceae

Има два вида цветя, толкова типични за Коледа – Коледната звезда и Коледния кактус. Този материал е за Коледния кактус.
Коледният и Великденският кактус са членове на семейство кактусови. Тези цветя са епифити и в природата растат в същите условия като орхидеите. Най-често те обитават пукнатини в клоновете на дърветата, където растат сред гниещи листа и мъхове. Тъй като те са тропични кактуси, изискванията им са тотално различни от тези на пустинните кактуси. И така, това са няколко съвета как да се грижим за коледните кактуси и да ги накараме да цъфтят.

Място: През септември – октомври, Коледният кактус трябва да се държат в хладно помещение, където температурата е около 10 градуса. Не бива да се допуска да се включва изкуствено осветление през нощта.

Грижи: Коледният кактус изисква умерена въздушна влажност – около 50-60 %. Добра идея е да се поставят в близост съдове с вода или да се пулверизира редовно, особено през горещите летни дни. Тези цветя не трябва да се поставя в близост с отоплителни уреди, печки и др., а също така трябва да се пазят от течение.

Основните моменти в подготовката на коледния кактус към цъфтежа са: подходящо изложение, температура и ограничено поливане. През есенните месеци цветето се поставя на мястото, където то получава непряка ярка светлина през деня и пълна тъмнина през нощта.

Тъй като коледния кактус е тропично растение, то изисква същият режим на поливане, както другите видове тропични Zygocactusрастения. Поливат се обилно и се изчаква почвата да изсъхне на около 2 см. навътре преди да се полее отново. Обаче, през есента и зимата растението трябва да се полива по-рядко.
В края на октомври и началото на ноември растението се подхранва с течни торове със състав 0-10-10 (никакъв азот, фосфор и калий – 10%). Следващото наторяване се прави през февруари, а през периода на вегетацията от април до септември се прилага универсална тор за стайни цветя или за сукуленти, каквито специализирани торове се намират на пазара. Нивото на азота там, обаче, не трябва да надвишава 10 %.

Размножаване: След прецъфтяването на коледния кактус трябва да му се дадат 30 дни почивка. Той се поставя в хладна стая и се полива много рядко. Не се притеснявайте ако изгуби няколко листа и изглежда оклюмал през това време. Най-доброто време за подрязването и оформянето на коледничето е март и началото на април, началото на вегетацията.
Zygocactus)Също така, най-доброто време за пресаждането на коледничето е февруари, март или април. Обаче, имайте предвид, че растението ще цъфти по-хубаво, ако се намира в контейнер с размери, които ограничават растежа му. Ако се спазват всички тези правила за отглеждане – най-вероятно, коледният ви кактус ще цъфти няколко пъти в годината.

Съвет на градинаря: За да се предизвика цъфтеж, коледният кактус трябва да се намира при температура примерно 10 – 12 градуса, да получава 12 – 14 часа пълна тъмнина всека нощ и да се полива оскъдно. Когато се образуват пъпките растението в никакъв случай не бива да се мести, защото това води до окапване на цветните пъпки. Също така причина за преждевременно окапване на пъпките може да бъде преполиване, ниска влажност и недостатъчно осветление.