Време за четене: 2 минути

Декоративен банан (Ensete ventricosum)
Семейство Бананови (Musaceae)

В родината си бананите достигат височина над 13 м., като се срещат в редки планински гори на надморска височина над 2000 м. Впечатляващи са листата с дължина до 6 м. и ширина 1 м.

Фиданки, израснали от семена и засадени в големи съдове, достигат височина около 1 метър още през първата година, а с напредване на възрастта често се срещат височина до около 2 – 3 м. със съответна дължина на листата.

Произход: Южна, Централна и Североизточна Африка.

Месторастене: Слънчево до полусенчесто. Важно е да се осигури завет, тъй като силният вятър разкъсва големите и красиви листа.

Субстрат: Подходящият за отглеждане на банан почвен субстрат е съставен от глинеста градинска пръст и TKS 2 в съотношение 11:1 или оптимална пръст.

Поливане, торене: В периода на израстване, банана се полива обилно, като до септември се наторява всяка седмица. Бананите имат висока нужда от хранителни вещества.

Други грижи: Няма.

Презимуване: Прибира се преди първите есенни студове. В отоплена зимна градина листата не се режат и се поддържат леко влажни. Иначе бананът се скъсява до най-вътрешните млади листа, като зимува на светло при температура 10 °С. Ако зимува на много студено, съществува опасност от развитие на почвени гъби, а ако е на много топло, бананът пуска издънки, които отнемат силата му.

Полива се пестеливо и не в парнацията, за да не загнива. Младите растения се пресаждат всяка пролет, а по-старите през няколко години, когато саксията отеснее.

Вредители, болести: Почвени гъби, ако корените са студени. През лятото е любимо лакомство на акарите.

Размножаване: През цялата година бананът може да се размножи чрез семена (лесно), най-благоприятно е през януари и февруари.

Съвети за оформление: Декоративният банан е растение за голям съд, което изисква много пространство.

Указание: По същия начин се отглеждат Musa basjoo, японският влакнест банан, и Musa х paradisiaca, същинският банан. Те издържат на студ до минус 5 °С и може да презимуват при 2 – 5 °С.