Време за четене: 2 минути

GynuraГинура (Gynura)

Гинурата произхожда от Югоизточна Азия (Индия и о-в Ява). На височина растението достига до 1.30 – 1-50м., а настрани се разпростира до 50 см. Листата и стеблата са покрити с фини ярко лилави власинки и затова растението не бива да се мокри. Цъфти през пролетта с жълти цветове, които обаче не миришат приятно и е добре да се изрязват преди цъфтежа. Най-популярни за стайно отглеждане са два от представителите на рода – Гинура сарментоза (Gynura sarmentosa) и Гинура ауратниака (Gynura aurantiaca).

Място: Гинурата е светлолюбиво растение. Затова му осигурете огряно от директните слънчеви лъчи място. Можете да го засенчите единствено през най-горещите летни дни. Температурата през лятото следва да се поддържа около 20 градуса, а през зимата – не по-ниска от 10 градуса.

Грижи: Винаги поддържайте почвата влажна. Гинурата обича умерената въздушна влажност. Пулверизиране на листата не само не се налага, но дори е нежелателно. През горещите летни дни можете да поставите саксията, където сте засадили растението над съд с вода. По този начин изпаряващата се вода ще осигури оптималната въздушна влажност без нужда от пръскане.
Оптималният почвен субстрат за Гинура е равни части градинска почва, листовка, торф и пясък. Осигурете добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода. Торенето е на всеки две седмици с тор за листно – декоративни растения.

Размножаване: Най-разпространено е размножаването чрез стъблени или връхни резници. Вкореняването става най-лесно във вода или пясък. Поддържайте температурата около 20 градуса.

Съвет на градинаря: Гинурата е подходяща за отглеждане във висящи кашпи. Докато растението е младо, пензирайте (подрязвайте) връхчетата, за да имате след това едно добре разклонено растение. Много е важно да не мокрите листата!