Време за четене: 2 минути

AchimenesАхименес (Achimenes grandiflora)
Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Това красиво цвете произхожда от Северна Америка (Мексико). На височина достига 40-60 см., а настрани се разпростира на 40-45см. Ахименеса е много подходящо за стайно отглеждане. Цъфти лятото с фуниевидни бели или виолетови цветове, но има и жълто цъфтящи.

Място: Растението предпочита добре осветено място, но не и пряка слънчева светлина. При пряко слънчево греене рискувате прегаряне на листата. Мястото трябва да е леко прохладно с температура около 15-16 градуса. По-високите температури влошават декоративния вид на цветето.

Грижи: Поливането на това прекрасно цвете през лятото трябва да е редовно, докато цъфти. Когато опадат и последните цветове листата на растението постепенно умират и цветето преминава в състояние на покой. Тогава поливането силно се редуцира.

През пролетта, когато Ахименеса отново се събуди, поливането се увеличава, но съобразено с температурните условия. Поддържайте въздушната влажност умерена. За да осигурите умерена влажност през горещите летни дни е добре да повдигнете саксията с камъчета и да сипете вода в подложката. Така изпаряващата се вода ще осигури оптималната за растението въздушна влажност. В никакъв случай не пулверизирайте растението.

Почвеният субстрат е от Градинска почва, листовка, добре угнил оборски тор и пясък.
Торенето се извършва от пролетта до края на лятото, когато е активния сезон на Ахименеса. Тори се с торове за цъфтящи растения с повишено количество калии, както и микроелементи.

Размножаване: Можете да размножите Ахименеса чрез грудки, които се разсаждат през февруари. Когато растението заспи в началото на есента го пренесете в тъмно и прохладно помещение.

Съвет на градинаря: При поливане внимавайте да не мокрите листата. Също така забравете за пулверизатора – Ахименеса не обича да му се мокрят листата. Подходящо цвете за висящи кашпи.