Време за четене: < 1 минута

AphelandraАфеландра (Aphelandra)
Семейство Акантови (Acanthaceae)

Тези изключително красиви листно декоративни цветя произхождат от Южна Америка (Бразилия). Разпространени са над 170 вида Афеландри, като един от най-красивите представители на рода е Aphelandra sinclairiana. На височина достигат до 50-60см, а настрани се разпростират до 40-50см. Цъфтят с наситено жълти и розови цветове през летните месеци от юни до август.

Място: Афеландрата предпочита добре осветено, но защитено от преките слънчеви лъчи място. През летните месеци можете да изнесете Афеландрата на балкона, но на сенчесто място. По отношение на температурата, растението се развива най-добре при 15 градуса през зимата и около 20 градуса през лятото.

Грижи: Полива се умерено. Почвата не бива да засъхва между поливките. Избягвайте преполиването. Осигурете богата на хранителни вещества почва с добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Афеландрата предпочита умерената въздушна влажност. През горещите летни дни пулверизирайте листата, но не и цветовете.
Тори се с тор за листно декоративни растения, но в намалени наполовина дози веднъж на две седмици през летните месеци. През зимата може да се натори, ако температурите в помещението са високи.

Размножаване: Чрез резници, които се засаждат в пропусклива почва – градинска пръст и пясък в равни количества. Резниците се вкореняват при температура около 20 градуса в началото на лятото.

Съвет на градинаря: Афеландрата е от трудните за отглеждане стайни листно декоративни цветя. Растението е чувствително на ниски температури. Ако не искате листата му да окапят, не допускайте температури по-ниски от 15 градуса.