Време за четене: 2 минути

AcorusАир (Акорус) (Acorus calamus L.)

Многогодишно блатно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище дълго до 1.50 м. Съцветието е цилиндрично, към върха леко заострено, обагрено в жълто и е разположено сякаш странично на стъблото. Плодът е суха червена ягода. Цялото растение, особено коренището, има силна и приятна миризма. Цъфти от юни до август.

Расте по мочурливите места и блата в Софийско, Казанлъшко и Варненско. За лечебна цел се използва коренището (Rhizoma Calami), което се събира през есента, най-често се обелва и разцепва по дължина. Коренището е богато на етерично масло /от 1.5 до 4.5 %/, което се състои от двупръстенни терпени и техни кислородни производни. Съдържа веществото азарон, което има канцерогенно действие. Освен етерично масло в коренището се съдържат горчивият гликозид акорин, дъбилни вещества и др.

Способността на горчивия гликозид акорин да възбужда рефлекторно стомашната и жлъчна секреция, да увеличава количеството на урината и да оказва противовъзпалително действие е потвърдена експериментално. Извлеци от коренището понижават артериалното налягане и действат болкоуспокояващо, отхрачващо, противогъбично и дезинфекционно. Използва се апетитовъзбуждащото и противовъзпалитено действие на билката при възпаление на стомашната лигавица, язва и лошо храносмилане. Дрогата се прилага и при диария, жълтеница, кашлица, анемия, нередовна менструация, зъбобол. Дъвкането на корените предизвиква гадене, поради което се използва за отказване от тютюнопушене. Приписва им се противогърчово действие и способността да подобряват зрението и паметта.
Влиза в състава на препаратите неутрацид и викалин – за лечение на язвена болест.

Прилага се запарка от 3-4 гр. стрито коренище, залято с 250 мл. вряща вода. Запарката се приема топла, половин час преди ядене. Прилага се и спиртен извлек (тинктура) от растението по 50 капки преди ядене като апетитовъзбуждащо средство. Външно се прилага извлек, приготвен от 20 г корени на 1 л. вода – за компреси. Може да се комбинира с други растения.

Важни правила за билките и тяхното използване