Време за четене: 2 минути
Kromid Кромид лук

Кромид лук, познат и само като „кромид“.

Кромид лук, Kromid – Allium cepa L.

Двугодишно растение от семейство Лукови (Alliaceae). В миналото някои ботаници са го класифицирали в семейство Кремови (Liliaceae).

За негова родина се смята Средна Азия. Използва се широко в кулинарията и като лечебно средство.  Наричан е още естествен антибиотик. С голям успех се използва за лечение и профилактиката на множество заболявания. Познат още от древността.

През първата година от своето развитие  израства луковица с диаметър 2 – 3 см, така нареченият арпаджик. През следващия сезон се развиват едрите глави лук. През третата година засадените глави нарастват образувайки стъбла и съцветия, след прецъфтяването на които се получават семената.Вследствие на продължителното му култивиране се срещат около 400 сорта.

Химичен състав: Лукът съдържа етерично масло(Фитонцид), витамините B, В1, C, Е, D, PP, провитамин А; калций, желязо, фосфор, йод.

Лечебни свойства: Лукът има противопростудно, действие, подобрява храносмилането, възбужда апетита.Потиска развитието на болестотворните организми и помага при сърдечни заболявания.

Хипогликемичното и антиатероматозно действие на лука го правят особено подходящ за включване в диетата на болни от диабет, съпътстван от атеросклероза, като има доказан положителен ефект. Смята се, че има превантивни противовъзпалителни и противоракови  свойства.

В народната медицина се използва и като глистогонно средство, външно при натъртвания и ухапвания от пчели и оси, за ускоряване съзряването на абсцеси (циреи), при измръзвания и пресни изгаряния, против лунички по лицето и при хрема. Лапа от лук се приготвя като ситно нарязан лук се смесва с малко вода и получената смес се налага върху съответното място.

Лапа от лук се приготвя като ситно нарязан лук се смесва с малко вода и получената смес се налага върху съответното място.

При атеросклероза, като диуретично средство и при диабет, както и за подобряване на храносмилането 2–3 ситно нарязани глави лук се заливат с 2 чаени чаши хладка вода, престояват 7–8 часа, прецеждат се и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно преди хранене.

Кромид с мед, пържен в краве масло лук или сварен в мляко облекчава кашлицата и спомага за по-лесното отделяне на храчките.

Лукът се прилага с лечебна цел по множество начини и рецепти. Той е едно от най-използваните растения в народната медицина.

В кулинарията: Използват се основно луковиците на възрастните растения преди началото на зимата. Употребяват се и листата на младите растения, често наричани пресен лук или зелен лук. Има характерен силен лют вкус и остра миризма, особено в луковиците. Те се омекотяват при готвене, при което вкусът става сладък.

В зависимост от вида лукът може да бъде много лют или пък слабо лют и дори сладък. У нас за готвене се използва белият лук, а червеният е по-подходящ за салата.

Нарязани на ситно или на едро, луковиците (главите кромид лук) са основна съставка в почти всички ястия в традиционна ни кухня. Зелените листа се използват за салати, както и за ястия с агнешко и телешко месо.

Неприятният вкус и мирис на лука се отстраняват, като се сдъвка стръкче зелен магданоз.

Поради  възможността за дразнещо действие трябва да се избягва при чернодробни и бъбречни заболявания.