Време за четене: 2 минути

ActiniopterisАктиниоптерис (Actiniopteris)
Семейство Папратови (Pteridaceae)

Актиниоптериса произхожда от тропическите райони на Африка и Азия. Сравнително рядко срещано листо декоративно растение. На външен вид наподобява палма, но всъщност това е пищна и буйно растяща папрат. На височина достига до 70 см. Листата на Актиниоптериса са тънки и дълги до 20 см., а дръжките са къси.

Място: Както и всички останали папрати, така и Актиниоптериса обича добре осветените места, но не и директната слънчева светлина. През зимата и през нощта температурата трябва да пада до 14-15 градуса, но в никакъв случай под тези стойности. Оптималната температура през лятото е 20-25 градуса, а през зимата – 18-20 градуса.

Грижи: Поливането на Актиниоптериса следва да бъде редовно, но пестеливо. През лятото поливайте по-обилно, докато през зимата бъдете много внимателни. Водата, с която поливате е добре да е мека и филтрирана. Не допускайте почвата да засъхва между поливките. Осигурете добър дренаж на съда, в който отглеждате Актиниоптериса за оттичане на излишната вода. В никакъв случай не допускайте саксията да е потопена в пълна с вода подложка – това ще доведе със сигурност до загниване на корените и загуба на растението.

Актиниоптериса обича високата въздушна влажност. През горещите летни дни пулверизирайте растението редовно.Actiniopteris
Почвеният субстрат следва да бъде водо пропусклив. Най удачно е да го композирате от градинска пръст, листовка, торф и пясък в отношение 1:1:1:1.
Торенето е един път месечно с тор за листно декоративни растения.

Размножаване: Трудно и неподходящо за начинаещи цветари. Размножаването на Актиниоптериса става чрез спори и чрез разделяне, но много внимателно. Разделените растения се засаждат в отделни съдове и се покриват с прозрачна материя за поддържане на оптимална въздушна влажност.

Съвет на градинаря: Отделете повече пространство за Актиниоптериса. Ако се сдобиете с това изключително пищно растение, то ще привлича погледите в помещението.