Време за четене: 2 минути

AmaryllisАмарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)
Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Амарилисите (Хипеаструмите) (Hippeastrum sp.) са род от семейство Кокичеви Amaryllidaceae, като тяхната родина е Южна Америка. Родът съдържа над 60 естествени вида, които рядко се култивират. Единственият естествен вид, който се среща по-често е H. papilio. Много често хипеаструмът се бърка с амарилиса, заради дългогодишното използване на общото наименование „амарилис“ в индустрията. Амарилисът (Amaryllis sp.) е род от същото семейство, но с родина Южна Африка. Родът съдържа един единствен вид – Amaryllis belladonna.

Най-съществената разлика между амарилисите и хипеаструмите е в периода на цъфтеж – хипеаструмите цъфтят пролетта до лятото, докато амарилисите цъфтят есента. Има сериозна разлика в структурата на листата и най-вече цветоноса (при хипеаструмите той е кух, докато при амарилиса е плътен), в структурата на луковицата.

В голямата част от случаите в домашни условия се култивира изкуствено създадените сортове на хипеаструмите. Със създаване на нови сортове се занимават редица компании съсредоточени предимно в Холандия, Северна Америка и Южна Африка и един много специален доставчик от Австралия, от където обаче не се осъществява внос в рамките на Европа и Америка.Amaryllis

Различават се няколко „групи“ хипеаструми, които се култивират. Различните източници сочат различно делене, но най-общо, имайки предвид формата на цвета и броя цветоноси, това са:

1. Едроцъфтящи холандски сортове – с прости цветове, кичести и полукичести; често цъфтят с по два до три цветоноса, всеки с по 4 до 6, в редки случаи до 8 цвята. В литературата едроцъфтящите сортове, с прости почти плоски цветове (тоест без изразено издължаване на „венчелистчетата“ във форма на фунийка) се определят към група „Leopoldii“.