Време за четене: 2 минути

AsclepiasАсклепиас (Копринено растение) (Asclepias curassavica)
Семейство Куковичопреждови (Cuscutaceae)
Асклепиаса е сравнително рядко срещано стайно растение. Произхожда от Америка. Цъфти в яркочервени и тъмно оранжево-червени цветове. Листата му са дълги 5-15 см., заострени към върха, като от горната страна листата са тъмнозелени, а от долната – тъмно кафяви. На височина достига до 90 см.

Място: Асклепиаса обича директната слънчева светлина и свежия въздух. Осигурете му много светло и проветриво място и ще се радвате на едно здраво растение. Най-добре е през летните месеци да изнесете Асклепиаса на балкона или в градината. През зимата му осигурете по-хладно място с температури около 10–12 градуса в зимната градина или на осветено стълбище.

Грижи: Асклепиаса обича много вода. През горещите летни месеци поливайте обилно. Ако листата на растението увиснат, това е сигурен признак за недостатъчно поливане. Осигурете добър дренаж на съда, в който отглеждате растението за оттичане на излишната вода. Подгизването на Асклепиаса е пагубно. През зимата намалете поливането до толкова, че да Asclepiasподдържате почвения субстрат влажен.

През горещите летни дни можете да пулверизирате растението за повишаване на въздушната влажност.
Торете на всеки две седмици през летните месеци.
Пресаждайте само при нужда в глинесто – хумусна пръст.

Размножаване: Асклепиаса най-лесно се размножава чрез разделяне през ранната пролет при температури 20-25 градуса.

Съвет на градинаря: През пролетта подрежете до около 20 см за да получите кичесто и компактно растение.