Време за четене: 2 минути
Ananasov sok ананасов сок

Ежедневната консумация на ананасов сок ви осигурява много витамини, минерали и фибри

Начин на приготвяне: Вземаме голям, добре узрял и измит ананасов плод, на който първо отрязваме  с остър нож връхната част заедно с листата. Вкарваме ножа между кората и плодовото месо и с описване на пълен кръг месестата част се отделя и изважда. Нарязва се на тънки резенчета, от които чрез пресоване или със сокоизстисквачка се извлича сокът.

Полученият сок има белезникав цвят, с приятен сладко-кисел вкус и характерен фин аромат. Наличието на големи целулозни влакна в него е нежелателно, докато плаващите фини плодови частици придават пълнота на вкуса на сока.

При съхраняване сокът лесно губи аромата и добрите си вкусови качества.

Лечебните свойства на ананаса са познати още от древността. Ананасът се смята за ефикасно средство за преодоляване на простудни заболявания и за възстановяване на силите след тях. Стимулира храносмилането и затова се ползва при леност на червата, както и при трапези с тежкосмилаеми (месни) ястия. Препоръчва се при чернодробни и бъбречни заболявания, сърдечно-съдови смущения и анемии. Ананасът премахва стреса и укрепва имунната система, понижава кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта. Предотвратява натрупването на мазнини в организма. Ананасовият сок е полезен и за очите, по-точно за профилактика на катарактата. Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йод, както и на Витамините А, В, С, Е и PP

Трябва да отбележим, че всичко казано дотук се отнася за сока от пресни ананаси, консервираният сок губи не само превъзходния си аромат, но и лечебното си въздействие.

Ананасът повишава киселинността на стомашния сок, поради което при язвена болест на стомаха и гастрити с повишена киселинност на стомашния сок може да се ползва ограничено.

При хората с алергия към латекс съществува възможна кръстосана алергия към ананасовия сок.

 Консултирайте се със своя лекар дали можете да приемате ананас и хранителни добавки на основата на този тропически плод.