Време за четене: 2 минути
Медът от глухарче

Правете този „Мед“  всяка пролет. Уникално вкусен, здравословен и лесен.

Медът от глухарче не е точно мед, защото пчелите нямат  общо с приготвянето му, но пък е вкусен и с много ползи за нашето здраве. За рецептата се казва, че е тракийска. Други я приписват на немски войници, които я показали на местен билкар. Каквато и да е точната истина, то  медът от глухарче си остава вкусен, полезен и много лесен.

Първата стъпка от рецептата  е изборът и подготовката на глухарчетата. Когато берете цветовете трябва да изберете някое по-чисто и отдалечено от пътя място. Избирайте по-големи и добре разцъфнали глухарчета. Изпълнете рецептата в деня, в който сте ги набрали, за да бъдат още свежи.

Тази рецепта е позната на мнозина от книгите на Мария Требен.

Продукти:

  • 4-5 пълни шепи цветове от глухарче или около 200 бр.
  • 1 л студена вода
  • 1 кг нерафинирана захар 
  • 1/2 лимон

Почиствате глухарчетата, като премахнете внимателно дръжките и други треви. Трябва да останат само жълтите цветове. Измийте ги с хладка вода, сложете ги в тенджера, добавете ситно нарязания лимон и налейте водата.

Тези, които се притесняват от това дали лимона не е третиран с химически вещества, сипете в една купа топла вода и натопите плодовете за няколко минути. Вземете кърпа и с малко сода  изтрийте кората на плодовете, след което ги потопете в друга купа с разтвор на вода и винен оцет. После изплакнете обилно на чешмата.

Сложете  тенджерата на котлона, затоплете бавно до кипване  след като заври оставете да ври 10-15 минути, след което свалете от огъня оставете да престои около 12 часа.След като цветовете са престояли достатъчно време във водата, течността се прецежда, като е най-добре да се ползва марля, като цветовете хубаво се изстискват.

 В сока се сипва нерафинираната захар и се прибавя половината лимон, който е нарязан на шайбички. Съотношението течност към захар трябва да е 1:1, т.е. на 1 литър вода добавяте 1 килограм захар. Слага се тенджерата на котлона, като не се захлупва. За да се запазят всички полезни вещества, се вари на възможно най-ниската температура (тих огън). Варите до желаната от вас гъстота, може да го оставите като сироп и да го пиете, като го разреждате. Другия вариант е да го оставите да се получи хубав гъст сироп с консистенцията на мед.

Med/gluharche

Медът от глухарчета може да консумирате с лъжица, директно от буркана! С него може да подсладите чай, да намажете палачинките, или пък да добавите към овесената каша за закуска.

Добър апетит! И бъдете здрави!