Време за четене: 2 минути

BrunfelsiaБрунфелзия (францисцея) (Brunfelsia)
Семейство Картофови (Solanaceae)

Тези красиви стайни цветя произхождат от Южна Америка (Бразилия и Перу). Родът е представен от около 30 вида. Растението е вечнозелен храст, сравнително компактно е и на височина достига до 50-60 см, а настрани се разпростира до 40 см.

Цъфти през пролетта и лятото с красиви виолетови цветове, които с прецъфтяването избледняват през жълто до бяло. Така в процеса на цъфтеж при едно растение има изобилие от лилави, жълти и бели цветове.

Място: Брунфелзията не обича директното слънце. През горещите летни дни осигурете шарена сянка, а през зимата, когато слънцето е по-слабо можете да си позволите по-осветено място. Температурите следва да са умерени – през лятото около 20-25 градуса, а през зимата не по-ниски от 10-15 градуса. В помещението, където отглеждате Брунфелзия не е желателно да има резки температурни промени.

Грижи: Брунфелзията обича обилното поливане. През лятото не бъдете пестеливи с водата, но не забравяйте доброто дрениране на почвата за оттичане на излишната вода. През зимата поливането следва да бъде пестеливо до толкова, че почвата да се поддържа влажна. През горещите летни дни пулверизирайте листата за повишаване на въздушната влажност, а ако през зимата ползвате парно отопление, също можете да повишите въздушната влажност с пулверизиране, но по-оскъдно.Brunfelsia

Почвеният субстрат за Брунфелзията е глинесто – торфен.
Тори се през лятото веднъж месечно с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-лесно Брунфелзията се размножава с резници през пролетта. Отделените резници с дължина около 10 см. Се засаждат в пропусклива почва. Така засадените резници се поставят на светло място при температура около 20 градуса. Като цяло размножаването чрез резници е трудно и не се препоръчва за неопитни цветари.

Съвет на градинаря: През горещите летни дни можете да поставите саксията с Брунфелзията в съд с вода, но повдигната над нивото на водата (например с камъчета). Така ще осигурите оптималната влажност през този сух и горещ период.