Време за четене: < 1 минута

 

Бръшлян (Hedera helix)

Бръшлян (Hedera helix)

Бръшлянът е вечно зелено пълзящо, висящо и катерливо растение. Има тънки стъбла, достигащи над половин метър, а гъсто разположените захващащи се корени разположени по стъблото, са истински катерачи.

Той се среща в много вариaнти и форми на украсата на листата. Бръшлянът се гледа сравнително лесно , може и на слънце, може и на сянка, може и на студено и на топло. Но идеалното място за този хубостник е на сянка до полусянка , да е на светло, но защитено от пряката слънчева светлина.

Този екземляр обожава слабото слънце рано сутрин и вечер. През лятото поддържаме сравнително влажно, като не трябва да допускаме събирането на вода в почвата и корените.Торим два пъти в месеца.

През зимата е добре да се постави на хладно, но не прекалено студено, температурата да не надвишава 15° С, иначе го поразяват вредители.
Най добре се развива на проветриви място на нормална стайна температура, през зимата най му е добре на температура около 2°С.

Размножава се лесно от резници във вода става и посредством отводки. Ако искаме да се разклони просто му отрежете върха, а самият него, използвайте за размножаване.

Можем да пресаждаме през цялата година в обикновена градинска почва.