Време за четене: < 1 минута

Дифенбахия (Dieffenbachia)Дифенбахия (Dieffenbachia)

Произхожда от тропическа Америка, родът му достига около 40 вида. Дифенбахията е едно от предпочитаните растения както по света така и у нас.

Обича влажната почва, но трябва да се внимава с преполиването, иначе има голяма опасност от загуба на стъблото. Видовете дефенбахии които имат зелени листа, като например (himilis) могат и да виреят на пълна сянка, растения с бели петна по листата обичат да са на светло, но защитено от пряка слънчева светлина място, така съхраняват цветния рисунък. Повишената влажност на въздуха и действа ободряващо, затова оросявайте с филтрирана вода , бършете и листата с чист и влажен парцал.

При добри условия и правилни грижи дифенбахията може да достигне два метра височина, Ако ви е твърде високо, просто отрежете върха, около 30-40см, връхчето сложете в съд с вода за  да  пусне корени.

Може да го засадите и направо в почвата, но варянта с водата е за предпочитане.

Размножаването на дифенбахията е много лесно и става чрез резници или чрез зелени стъблени резници дълги около 10см. Резника трябва да има поне едно възелче, това е удебеленото нещо под кората. Резника се засажда до средата на дължината си.

Бъдете внимателни с млечния сок на растението! Отровен е и дразни кожата и лигавиците.