Време за четене: 2 минути

Cordyline

Кордилине (Cordyline australis)
Семейство Агавови (Agavaceae)

Растението произхожда от Австралия и Нова Зеландия. Там Кордилинето става храст или малко дърво. Често се бърка с Драцена, с която са близки роднини. На височина достига 40 – 70 см, но листата му са по-компактни. На цвят може да бъде череша, зелено и бяло, розово и жълто.

Произход: Австралия и Нова Зеландия.

Месторастене: През летните месеци осигурете на Кордилинето светло и топло място. Идеално би се чувствало на южен или западен прозорец, но не на директна слънчева светлина.

Субстрат: Оптимална пръст или глинесто – хумусна градинска пръст.

Поливане, торене: Поливането през лятото трябва да бъде обилно, а през зимата – доста по-оскъдно. В топлите летни дни на Кордилинето много добре му се отразява ежедневно пулверизиране или направо душ с хладка вода. По този начин можете лесно да го почиствате и освежавате.

Други грижи: Както и при драцените признак за липса на въздушна влажност е покафенелите краища на листата. Индикатор за недостатъчно поливане са сбръчканите листа. Ако листата избледнеят или станат на петна – недостатъчна светлина. Бъдете много внимателни през зимата – ниските температури в комбинация с преполиване ще доведат до загиване на Кордилинето. През пролетните и летни месеци (от април до август) торете с тоз за зелени растения на две седмици.

Презимуване: Да не се прибира с мокра туфа. На светло при температура 2-10°С. Полива се съвсем малко. Измръзналите снопчета се отстраняват, след като изсъхнат. През пролетта растението пуска нови издънки в основата и става многостеблено, което му придава извънредно декоративен вид. При необходимост се пресажда през март.

Вредители, болести: Рядко и най-вече акари.

Размножаване:Чрез делене на корените, които са бели на цвят. От майчиното растение се отделят млади издънки с корени и се засаждат в пропусклива почва. Също така можете да размножите Кордилине от семена (цъфтят от януари до май), както и чрез върхови резници, поставени във вода с добавен фунгицид (дървени въглища). До три месеца ще се появят малки коренчета.

Пресаждане на Кордилинето се налага на две години. Използвайте добре дренирана и оцедлива почва – листовка, перлит и пясък. Можете да добавите и дървени въглища, които биха попречили на загниването на корените.

Съвети за оформление: Красиво солитерно растение е редкият сорт „Атропурпурея“ с бронзовочервенн листа. То расте малко по-слабо и е по-чувствително на студ от зеления сорт.