Време за четене: 2 минути

ColeusКолеус (Coleus – Соленостемон) (Solenostemon)
Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Изключително популярно стайно листно – декоративно растение. Заради наподобяващите на коприва листа е популярно и с името Декоративна копривка. Родината на Соленостемона (Колеуса) е тропическа Африка и Азия. Родът включва около 60 вида. Листата са разположени на стеблото по двойки и са назъбени.

Един от най-популярните отглеждани у нас видове е Solenostemon scutellarioides. Произхожда от Южна Азия и на височина достига до 60 см, а настрани се разпростира до 30 см. Листата са пъстро обагрени в розово, зелено, червено и жълто, овални и леко назъбени.
Тези многогодишни стайни цветя на практика у нас се отглеждат като едногодишни.

Място: За да се радвате на красивите обагрени листа на Соленостемона (Колеуса), осигурете много светло и огряно от слънчевите лъчи място. През горещите летни дни и особено в обедните часове, когато слънцето е най-силно, осигурете шарена сянка. В противен случай рискувате листата да прегорят. Соленостемона (Колеуса) изисква температурата през лятото да бъде умерена – 20-25 градуса, а през зимата не по-ниска от 8-10 градуса.

Грижи: От изключителна важност за Соленостемона (Колеуса) е да му осигурите обилно поливане и висока въздушна влажност. Осигурете и богата хумусна и пропусклива почва. Дренирайте добре за оттичане на излишната вода. Пулверизирайте листата през горещите летни дни или поставете саксията над съд с вода, но леко повдигната (например на камъчета). Така ще осигурите необходимата въздушна влажност. За да запазите великолепието на листата, своевременно отстранявайте невзрачните цветове.

През летните месеци торете Соленостемона (Колеуса) с тор за листно – декоративни растения веднъж седмично.

Размножаване: От семена и резници. Семена се продават в цветарските магазини и не са скъпи. Просто посипете Coleus - Соленостемон (Solenostemon)семената в съд с хумусна почва, притиснете леко и покрийте съда с прозрачен материал. За да покълнат, семената на Соленостемона (Колеуса) се нуждаят от слънчева светлина и умерена влага и температура.

През втората година Соленостемона (Колеуса) губи от своята красота. Затова е добра идея ако сте решили да размножавате с резници, да вкоренявате за следващия сезон. Вкореняването на резниците става бързо и лесно в хумусна почва при умерени температури – 20-25 градуса.

Съвет на градинаря: През зимата пазете Соленостемона (Колеуса) от парното отопление. При топло и сухо място рискувате да обзаведете красивото растение с акари.
Изключително лесни за отглеждане стайни цветя, подходящи за начинаещи цветари