Време за четене: < 1 минута

Драцена, драконово дърво (Dracaena)

Драцена, драконово дърво (Dracaena)

Драцената (Dracaena) произхожда от тропическите и субтропически области на Африка и Азия. В превод от гръцки името й означава драконово дърво.
Родът им наброява над сто вида. Те са предпочитани и много обичани растения. Драцените са издръжливи и нечувствителни листно-декоративни растения. В домашни условия могат да достигнат 2-3м височина. Те са едни от най красивите декоративни стайни растения и се радват на голяма любов по целия свят.

Листата им са дълги заострени , с форма на меч, събрани на върха. Особено изразителна е трилистната (deremensis) с нейните красиви бяло-зелени ивичести листа.
Драцената ненавижда течението и силното слънце. Подходящото за нея място е светло до полусянка. Чисто зелените могат понесат и по слабо осветление.

През лятото се полива нормално, а през зимата по пестеливо, но не допускайте пълно пресъхване. Лятото торим всяка седмица, и внимаваме почвата и корените никога да не се засушават.
Размножаването се извършва посредством стъблени резници . Растенията, които са станали твърде големи, може да смалите чрез подрязване. Растението майка ще оцелее даже ще стане по красиво, върха потопете във вода и чакайте да пусне корени.
Редовното пулвелизирайте листата и подържайте добра въздушна влажност.