Време за четене: 2 минути

Гардения (Gardenia)
Това растение е една от най-капризните саксийни култури, но при добри грижи може да живее десетки години. Родът включва около 250 вида цъфтящи растения с произход от тропическите и субтропическите райони на Африка, Южна Азия, Австралия и Океания. Най-известните вида Гардениияса:

Gardenia brighamii,Gardenia jasminoides, Gardena psidioides, Jasminoides Gardenia, Var. radicans radicans и Gardenia taitensis.

Тя е вечнозелен храст с тъмнозелени, гланцирани листа с жилава тъкан. Цветовете са самостоятелни или в малки групи, бели до бледо – жълти. Цъфтежа е от пролетта до средата на лятото и много видове са силно ароматизирани.

Място: Тъй като произхожда от влажните тропически области, гарденията се нуждае от висока въздушна влажност и ярка, но недиректна светлина. Трябва да се предпазва от силното обедно слънце. Оптималната температура за отглежда е 20-23 градуса през деня и 16-17 през нощта. За да цъфне, се нуждае от малко по-високи температури, а щом пъпките се появят, е от изключителна важност да няма големи температурни амплитуди – това би ги накарало да опадат.

Грижи: Почвената смес трябва да е едновременно хранителна и лека, затова се съставя от повече компоненти – торф, листовка, чимовка, пясък и добре разложен оборски тор в съотношение 2:2:2:1:1. Обича да е кисела, с добър дренаж. В последно време на нашия пазар може да се намери и специално разработена почва за гардении. Полива се с вода със стайна температура – пръстта трябва да е влажна, но в подложката да не остава излишна вода. Зимата се полива по-малко. Пулверизира се често – но трябва да се внимава водата да не засегне цветовете, защото може да покафенеят. Отначало се пресажда всяка пролет, а след това през 2-3 години храстчето се прехвърля в по-големи саксии. Може да има нужда от хелатно желязо, така че е необходимо внасянето му чрез поливка веднъж на 1-2 месеца. Може да се наторява с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Размножава се вегетативно, чрез вкореняване на резници през пролетта – от февруари до април.

Съвет на градинаря: Периода на размножаването съвпада с резитбата на храстчето. Съкращават се всички неправилно развити клонки, изнесени настрани, разкривени или повредени. Стремете се винаги да придавате почти кълбовидна форма. Всички клончета може да поставите за вкореняване. Освободете ги от долните листа и ги подредете в субстрата леко наклонени. Почвената смес трябва да се затопля до 25 градуса. Покрийте съда, за да запазите въздушната влажност. Два – три пъти на ден пулвелизирайте. Ако полагате добри грижи до август ще имате вкоренени резници. През втората му половина ги засадете в отделни саксийки. За да се разклонят още в млада възраст премахнете смело вегетативния връх.