Време за четене: 2 минути

elenovi-rogaЕленови рога – Elenovi-roga (Платицериум) (Platycerium)
Семейство Полиподиеви (Polypodiaceae)

Тези интересни по форма листно – декоративни цветя произхождат от Австралия. Рода е представен от 18 вида. Листата на тази папрат са два вида. Едните са дълги до 60-70 см, покрити с восъчен слоя за ограничаване на изпаряването на влагата. На върха си листата са разделени, като напомнят за еленови рога, откъдето идва и името на това цвете. Другите листа са люспести, разположени са в основата на растението и служат за захващане.
На височина достигат до 60 – 70 см., а настрани се разпростира до 50 – 70 см.

Място: Платицериума (Еленови рога) не обича директните слънчеви лъчи. Затова през лятото го отглеждайте на полусянка, а през зимата – на шарена сянка. Температурите следва да бъдат умерени – през зимата 10-13 градуса, а през лятото – 20-25 градуса.

Грижи: Платицериума (Еленови рога) е от цветята, които обичат обилното поливане. През лятото не лишавайте растението от обилно поливане, докато през зимата поливайте пестеливо до толкова, че да поддържате почвата постоянно влажна. Също така, Платицериума (Еленови рога) обича високата въздушна влажност, но не и директното пулверизиране на листата. Затова добра идея е да поставите саксията над съд с вода. По този начин изпаряващата се влага ще осигури оптималната въздушна влажност на растението.
Подходящ за отглеждане на Платицериума (Еленови рога) почвен субстрат е торфения.
Торенето е веднъж месечно през летните месеци.

Размножаване: Трудно чрез издънки от майчиното растение през пролетта. На младите растения трябва да се осигури постоянна висока въздушна влажност.

Съвет на градинаря: Тъй като почвения субстрат за Платицериума е торфен, най-добрият начин за поливане на цветето е потапяне на саксията в съд с вода. Платицериума (Еленови рога) е от цветята, които не обичат да бъдат местени.