Време за четене: 3 минути

IxoraИксора (Ixora)
Семейство Брошови (Rubiaceae)

Иксората е многогодишно растение, което произхожда от тропическите райони на Азия (Индия). Израства в малък храст с височина около 1 – 1.50 м. Листата са овални елипсовидни със заострен връх и са блестящо зелени. Освен красивите листа, декоративната стойност на Иксората са и искрящо червените съцветия, с които растението е покрито от май до септември. Съцветията са полусферични, съставени от множество тръбовидни цветчета, завършващи като звезди с диаметър 5 – 7 мм.

Най-популярна за отглеждане е Ixora coccinea, известна още под името „горски пламък“ заради огненочервените цветове. С оранжеви или розови съцветия е Ixora javanica, наричана още „мушкатото на джунглата“. Друг по-малко популярен сорт е Ixora stricta, чийто цветове са в началото на цъфтежа жълти, а след това придобиват оранжев оттенък.

Място: Иксората е едно от най-капризните за отглеждане растения в стайни условия в нашата страна. Оптималната температура е 18 градуса, като толеранса надолу е едва 2-3 градуса. Ако изложите Иксората на температура по-ниска от 15 градуса, листата на растението ще опадат. Друг важен фактор за да отгледате тези красиви и безкрайно претенциозни цветя е светлината. Никога не бива да излагате Иксората на директна слънчева светлина. Но мястото, където я отглеждате, трябва да бъде светло.Ixora

Трети важен фактор, свързан с мястото на растението – след появата на пъпките и по време на цъфтеж не трябва да местите растението. Ако го направите, листата на Иксората ви ще опадат.

Грижи: По отношение на поливането, Иксората отново проявява своите претенции. Поливането се прави само с неваровита вода, като през лятото е обилно, докато през зимата се полива пестеливо до толкова, че почвата да е леко влажна. Особено важно е почвата да остава леко влажна при цъфтежа на Иксората.

След цъфтежа, поливането се редуцира за около месец, а след това отново се започва.

Иксората предпочита висока въздушна влажност. Затова е добре да я пулверизирате от време на време.

По отношение на почвения субстрат, Иксората предпочита почва с леко кисела реакция – pH 5.5. В почвения субстрат трябва да има и борови коли и листовка като добавка към основните глинеста почва или чимовка.

Ixora

Размножаване: Размножава се с резници, като температурата на почвата следва да е около 25 – 30 градуса, а въздушната влажност – висока. Затова резниците се покриват, докато се вкоренят. Пресаждане се прави всяка година в нова почва и в саксия един номер по-голяма. При по-възрастни растения, пресаждане може да се прави и през 2-3 години.

Съвет на градинаря: Важно условие за да отгледате компактно и добре оформено растение е редовната резитба. Резитбата трябва да се прави от съвсем ранна възраст.
За да имате красиви и блестящи зелени листа, редовно пулверизирайте растението и забърсвайте с мека кърпа.