Време за четене: 3 минути

Ficus BenjaminaФикус Бенджамин (Ficus Benjamina)
Семейство Черничеви (Moraceae)

Изключително популярно листно – декоративно растение, фикус Бенджамина произхожда от Индия. Присъства буквално във всеки дом, офис, магазин или обществена сграда. На височина достига до 1,50 – 2,00 м., а настрани се разпростира до 50 – 75 см. Израства като дърво с малки овални зелени или пъстри листа с дължина около 5 – 10 см. У нас се отглежда единствено като стайно растение, докато в топлите страни се чувства добре на открито, където израства до доста внушителните 20 метра. Популярни видове са:

• Бенджамин Golden King – с обагрени с жълто по краищата листа.
• Бенджамин Midnight Lady – с тъмно зелени листа.
• Бенджамин Naomi – с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа.
• Бенджамин Samantha – с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата.
• Бенджамин Starlight – с обагрени с бяло по краищата листа.

Място: Фикус Бенджамина обича светлината. Дали да е на пряко слънчево греене или на шарена сянка се диктува както от сезона, така и от вида на фикуса. Като правило (не само за фикус Бенджамена, а и за повечето стайни цветя) по отношение на цвета на листата – по-светлите листа предпочитат директните слънчеви лъчи, докато тъмнолистните предпочитат шарена сянка. Също така е важен и сезона – през зимните месеци, когато слънцето е по-слабо спокойно можете да изнесете на източен или западен прозорец без защита. Докато през горещите летни дни е силно препоръчително да осигурите на Бенджамина шарена сянка. През лятото също така е добра идея да го изнесете на балкона или терасата на проветриво, но защитено от директните слънчеви лъчи място.

Температурата, на която фикус Бенджамина се чувства най-добре е през лятото около 20 – 25 градуса, а през зимата не по-ниска от 15 градуса (препоръчително около 18-20 градуса).
Фикус Бенджамина е много чувствителен относно смяната на мястото и условията за отглеждане. При такива резки промени, растението губи голяма част от листата си.

Грижи: Фикус Бенджамина предпочита умерената влажност и поливане. През лятото поливайте по-обилно и пулверизирайте листата през горещите летни дни. През зимата редуцирайте поливките до толкова, че да поддържате почвата леко влажна. През зимата пулверизиране не се налага, освен ако не растението не е близо до радиатор, където въздуха е по-сух.
Идеалният почвен субстрат за фикус Бенджамина е равни части листовка, чимовка, пясък и добре угнил оборски тор. Ficus BenjaminaПочвата следва да е водопропусклива, а саксията много добре дренирана за оттичане на излишната вода.

Тори се всяка седмица с тор за листно – декоративни растения в намалена наполовина доза. Важен елемент в подхранването на фикус Бенджамина е осигуряването на желязо. Най-добрият източник е хелатното желязо – то се усвоява от растението много бързо. По-добрият вариант за торене не само на фикус Бенджамин, но и на останалите стайни и саксийни цветя, е по-често торене с разредени дози. Не оставяйте растенията без хранителни вещества за дълги периоди от време, след което „шоково” ги подхранвате.

Също така важен момент при торенето е почвата да е леко влажна. Никога не торете при напълно суха почва. Това е все едно на жаден човек да давате солена вода. Уверете се, че почвата е леко влажна и едва след това торете. Съчетано и с намалени наполовина дози, вероятността да увредите растението е сведена до минимум.

Размножаване: Фикус Бенджамина се размножава чрез резници. Вкоренява се във вода, пясък или перлит. Поставете за вкореняване веднага след като сте отрязали резника преди да е засъхнал лепкавия сок. Така вкореняването е по-успешно.

Съвет на градинаря: Пресаждайте всяка година растението в един номер по-голяма саксия. Не оставяйте почвата да изсъхва напълно между две поливки. Най-добър индикатор за следващото поливане е леко засъхналия горен почвен слой.
През пролетта подрязвайте връхчетата, за да стимулирате израстването на нови клонки. Също така въртете растението всяка седмица на 45 градуса, за да избегнете израстването му по посока на слънчевата светлина.

Редовно почиствайте листата от домашния прах. Да ги бършете с кърпа е много трудоемко, а да ги пръскате със спрей за гланциране е вредно. Добра идея е да занесете Бенджамина в банята, да увиете саксията плътно около стеблото с найлон и да го изкъпете на душа. Ако правите това веднъж месечно, ще се радвате на едно красиво, блестящо и здраво растение.