Време за четене: 2 минути

PhilodendronФилодендрон (Philodendron)
Семейство Змиярникови (Araceae)

Повечето растения от този вид възникват при влажните американски тропически гори като лиани. Често в естествената си среда се катерят върху дървета и други големи растения с помощта на въздушните си корени. В спектъра на стайните растения се отличават два вида филодендрони – катерливи и некатерливи. Цъфтят и даже дават плодове,но в стайни условия това е голяма рядкост.

Филодендронът е често предпочитано растение за дома и за обществени сгради. Най-подходящи за стайно отглеждане са катерливите видове. Необходимо им е да са със стабилна подпора. Повечето катерливи филодендрони образуват въздушни корени. Те спомагат за осигуряването на влага към горните листа. Препоръчва се, ако е възможно, да се мушнат в почвата. Редовно пензиране на стъблата довежда до разклоняването на растението.

Некатерливите филодендрони растат бързо, с големи листа (често нарязани) и са по-подходящи като единично растение – акцент в голяма стая или в обществените сгради.
Познати са над 400 вида, най-разпространени от които са:

P.ilsemanii
P.scandens
P.erubescens
P.elegans
P.Red Emerald
P.panduriforme
P.andreanum
P.domesticum
P.Burgundy

Място: Повечето филодендрони виреят на лека сянка или умерено до слабо ярка светлина. Трябва да се предпазват от пряката слънчева светлина. Пъстролистните форми може да изискват малко повече осветено място. Обича високата въздушна влажност, така че редовно трябва да се пулверизира. Ако е от некатерливите, големи видове, желателно е и редовно листата да се избърсват с влажна кърпа, за да не се събира прах по тях.

Грижи: Филодендроните обичат богатата на вещества почва и хубав дренаж на саксията. Почвата им трябва да е влажна, ноPhilodendron не и мокра. Зимата не трябва да се държи в стая с температури под 10-13 градуса, като за някои по нежни сортове необходимата минимална температура е 18 градуса. Изключително важно е да не се съчетват влагата с по-ниски температури – това ще доведе до загниване на стъблото. Подходящият тор за това растение е всеки за листно декоративни. При нужда (през около 2-3 години) растението се пресажда в по-голяма саксия през пролетта или лятото.

Размножаване: Лесно се вкоренява чрез стъблени резници във вода (трябва да има поне едно коляно, за предпочитане 2-3), както и от отделни издънки от стъблото.

Съвет на градинаря: Катерливите видове могат да се прикрепят към тръба от завита мрежа,пълна с мъх като въздушните корени се подпъхват в мъха. От изключително значение за некатерливите видове (и те са лиани) е къде се държат – ако са на високо, ще се огъват и ще тръгват надолу. И обратното, ако са на ниско, ще растат нагоре.