Време за четене: 2 минути

Gynostemma pentaphyllum – петолистна гиностема
fam.Cucurbitaceae (Тиквови)

Gynostemma pentaphyllumПроизход и описание
Петолистната гиностема е растение, естествено разпространено в Югоизточна Азия – Китай, Корея, Япония, където расте от 300 до 3200 м надморска височина. На английски, както и на китайски е позната като Jiaogulan (Джияугулан), т.е. извиваща се лозова орхидея. Тя е многогодишна тревиста лиана, достигаща до 8 м дължина. Листата са 5-делни. Прикрепя се към опора посредством мустачки, както и другите представители на това семейство. Цъфти през юли- август. Двудомно растение, т.е. има мъжки и женски растения и за получаване на семена е необходимо да имате растения и от двата пола. Отбелязано е наличието и на единични еднодомни растения, при които мъжките и женски цветове са на едно растение.

Отглеждане
Изисква богата, добре дренирана, но постоянно влажна почва, топло и защитено място на пълно слънце или частична сянка. Към рН и тежестта на почвата не е толкова взискателна. Този вид е със студоустойчивост 7-8 зона, издържа температури между -5 и -10 ° C. Вероятно ще може да се отглежда в неотопляема оранжерия, но изисква дълго горещо лято. С две думи – трябва да се тества. Гиностемата може да бъде отглеждана и като едногодишно растение, ако успее да даде кълняемоспособни семена. 

Доказани медицински въздействия и приложение
Свойствата на гиностемата са подобни на тези на женшена, поради което е наричана и „женшен на бедняка“. Тя е растение – адаптоген. Основните въздействия на гиностемата са следните:
– Гиностемата е доказан мощен антиоксидант: попаднали в тялото, гипенозидите на гиностемата увеличват количеството на ензима супероксид дисмутаза (СОД), който е едно от най-мощните естествени оръжия в борбата със свободните радикали; 
– Снижава нивата на холестерина („лошият“ холестерол): регулира нивата на LDL и HDL холестерола и нивото на триглицеридите в кръвта; 
– Оптимизира храносмилането, като подобрява усвояването на хранителните вещества в червата; 
– Подобрява спортните възможности, в частност аеробната издръжливост. Смята се, че причината е в тонизиращия ефект, който билката оказва върху сърцето и подобреното обогатяване на кръвта с кислород в белия дроб; 
– Подобрява имунитета – установено е, че в следствие прием на екстракт от петолистна гиностема се наблюдава увеличаване броя на имунните клетки (фагоцити, лимфоцити), както и на общото ниво на серумен имуноглобулин. 
– Има разреждащ кръвта ефект;
– Цялото растение е тонизираща билка, която подобрява кръвообращението, стимулира функцията на черния дроб, укрепва имунната и нервната системи, и намалява кръвната захар и нивата на холестерола; 
– Има седативен ефект, облекчава спазми и понижава кръвното налягане. 
Гиностемата се използва вътрешно за лечение на нервно напрежение и изтощение, пептична язва, астма, бронхит, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Класирана е сред десетте най-важни тонизиращи билки на конференция на традиционни лекарства в Пекин през 1991. Гиностемата се използва и в козметиката – за приготвяне на забавящи стареенето и подмладяващи тоници. 

Това, което знам за практическата употреба е, че се приема във вид на отвара или се консумират суровите листа, които имат сладък вкус. Разбира се, употребата на едно ново растение винаги трябва да е с максимална информираност и голяма доза предпазливост. Доколкото знам, гиностемата се предлага у нас във вид на сушена билка и хранителна добавка, главно за активно спортуващи.

Гиностемата е и красива лиана, която можете да се отглежда с чисто декоративни функции.

Важни правила за билките и тяхното използване