Време за четене: 2 минути

HoweaХовея (Howea belmoreana)
Семейство Палмови (Arecaceae)

Тази популярна за стайно отглеждане палма произхожда от о-в Лорд Хов, от където идва и името и. На височина при отглеждане в стая достига до 2 метра. Сравнително лесна за отглеждане палма – непретенциозна и издръжлива на грешките на начинаещите. Листата са издължени във всички посоки от сърцевината на растението. Родър е представен от два вида – Xовея Белмор (Howea belmoreana) и Xовея Форстер (Howea forsteriana).

Място: Ховеята предпочита добре осветените места. Понася и директно слънце, и пълна сянка. За да отгледате здрава Ховея, осигурете светла, но не огряно от директните слънчеви лъчи място. Пряко слънце може да си позволите през зимните месеци. През август задължително осигурете защита от слънчевите лъчи. Прясно закупено растение НЕ излагайте веднага на пряко слънце, тъй като листата могат да изгорят.
Привиквайте растението постепенно. Също така добра идея е да изнесете през лятото растението на балкона или в градината. Палмата обича свежия въздух, но не и въздушните течения. Затова и осигурете завет.
Оптималните температури за отглеждане на Ховея да 20-25 градуса през лятото и 18-20 градуса през зимата.

Грижи: Палмата Ховея не е претенциозна по отношение на въздушната влажност. За добър декоративен вид на растението, пулверизирайте през горещите летни дни. През зимата не се овлажнява допълнително. Също така периодично избърсвайте листата от домашния прах с влажна кърпа. Поливането през лятото следва да е обилно, докато през зимата пестеливо. Не допускайте пълно изсъхване на почвата нито през зимата, нито през лятото. Задължително осигурете добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
Най-добрият за отглеждане на Ховея почвен субстрат се състои от чимовка, листовка и торф. Почвата е въздухо- и водо-пропусклива. Тори се целогодишно – през летните месеци по два пъти месечно, докато през зимата веднъж месечно.

Размножаване: Само чрез семена през февруари – март. Семената покълват за няколко месеца. Засажда се в индивидуална саксия когато се развие първия лист.

Съвет на градинаря: Пресаждайте на всеки две години младите растение в саксия с два номера по-голяма. Старите растения можете да пресаждате и по-рядко, но обновявайте горния почвен слой.
Палмата Ховея не понася твърда вода!