Време за четене: 5 минути
Как да съхраним пресни плодовете за по-дълго

Как да съхраним и запазим дълготрайно свежестта на плодовете за зимата

Предлагаме ви да се запознаете с някои тънкости за запазване на прясното състояние, свежестта и полезните свойства на плодовете за по-дълго време. По този начин те са най-вкусни и не губят нито частица от ценните си вещества.

Запазването на пресните плодове и зеленчуци удължава периода на консумацията им. Не всички видове обаче подлежат на запазване.

Най-лесно се поддават на съхранение плодовете, които са с по-дебела кора и по-плътна тъкан. Такива са ябълките, дюлите, крушите и др.

Пoчти във вcяĸo дoмaĸинcтвo ce cъxpaнявaт плoдoвe и зeлeнчyци, нo нe винaги пpaвилнo, пopaди ĸoeтo гoлямa чacт oт тяx изгнивaт. Eтo зaщo e нeoбxoдимo дa ce знaят нaчинитe и ycлoвиятa, пpи ĸoитo плoдoвeтe и зeлeнчyцитe ce зaпaзвaт нaй-дoбpe.

Правилното съхраняване зависи от доста фактори, най-важни от които обаче, са температурата и влажността на въздуха.

Започваме с брането и сортирането на плодовете. Желателно е по – едрите плодове като ябълки и круши да се слагат в щайги. Добре да се обвият в хартия, за да не се наранят. Освен това ако някой плод започне да гние, няма да засегне и останалите. Плодовете  увити  в хартия  увеличават количеството на въглеродния двуокис, който намалява интензивността на дишането и задържа развитието на микроорганизмите.

Запазване на пресни ябълки

Запазване на пресни ябълки

Знайте, че не всички сортове ябълки може да се съхраняват дълго време. Летните плодове, например, не са подходящи за тази цел, а есенните ябълки издържат до Нова година, без да губят витамините и вкуса си. Зимните видове ще присъстват на трапезата ви чак до април.

При домашни условия подходящи за съхраняване са плодовете на мест­ните сортове ябълки: Айвания, Карастоянка, Куртовка, Тетовка, Скринянка, а от новите сортове – Срени смит, Златна и Червена превъзходна и нейните мутации, Мелроуз и др.

Преди да приберете плодовете за продължително съхранение, първо ги сортирате внимателно. За зимуване са най-подходящи здравите и неповредени ябълки, които са откъснати от дървото с дръжки и малко недоузрели.

Оптималната температура за съхраняване на ябълки от различните сортове е от 0 до 4° –  5°С. Необходимо е помещението да се проветрява през нощта, а през деня добре да се затваря. Най-правилно ябълките се съхраняват в избено помещение в касетки, наредени една върху друга и на 15 – 20 см от стена. Не поставяйте щайгите директно върху пода, а подредете върху подготвена основа (пале, дъска или др)

Отлично се запазват ябълките, подредени върху слама. Друг вариант е в сандъци, като между тях трябва да се постави талаш (дървени стърготини). В случай че не разполагате с мазе, може да използвате този вариант със съндъка на остъклена тераса или друго прохладно място. Важно е до плодовете да не достига пряка слънчева светлина. Разбира се, този начин е подходящ, ако става въпрос за малки количества ябълки.

Запазване на пресни круши

Запазване на пресни круши

Крушите имат слаба дихателна активност, което позволява да бъдат запазвани продължително време. Не са малко сортовете, които не узряват на дървото, а след като престоят известно време след беритбата при по-висока температура.

От разпространените в България сортове  круши по-подходящи за съхраняване са късно зреещите сортове Пас Красан, Попска, Харденпонтова масловка, Боскова масловка и др.

Съхранението на узрелите круши е много по-трудно от това на ябълките, но ако се придържаме към някои принципни постановки, ще можем да похапваме вкусните плодове през цялата зима. Крушите също така са предразположени повече, отколкото ябълките към гъбни заболявания. Освен това изпаряването на вода при крушите е по-голямо и често след като престоят 2-3 месеца, кожицата им завяхва. Това може да се избегне, като се повиши влажността на въздуха.

Можем да ги запазим най-дълго при температура от 0 до 1 °С и относителна влажност 85-95%. Колкото по-хладна е есента и по-добре се охлажда помещението през нощта, толкова продължителността на съхраняване е по-голяма.

Всичко започва с нужното внимание при събирането на реколтата. Времето е от голямо значение – крушите се берат в момента, когато започват да придобиват жълта окраска и са още твърди. Берат се и се съхраняват с дръжките. И най-лекият удар е проблем за плодовете, затова при брането се използват меки ръкавици, а дъното е стените на съдовете, в които ги полагаме, се застилат с няколко слоя меки парцали.

Съхранява в тъмно и прохладно помещение – мазе, изба, килер. Ако не разполагате с такова, просто покрийте щайгата с крушите с тъкан, пропускаща въздуха. Може и между редовете да поставите хартия.

Запазване на пресни дюли

апазване на пресни дюли

 Обикновено дюлите не се съхраняват продължително време, понеже по-рядко се консумират пресни. При предивременна беритба се понижава качеството на плодовете и се губи от масата им. Рано обраните плодове имат и по-къс период на съхраняване. При късно обраните плодове процентът на заболяване от горчиви ядки се увеличава. Плодовете се откъсват напълно узрели, без клонки и внимателно се нареждат, без да се отстранява мъхът им, в щайги, застлани със суха слама. Щайгите и помещението се дезинфекцират предварително.

При домашни условия дюлите се запазват наредени върху рафтове. Под тях се постила суха слама или мека материя. Съхраняването става при температура малко по-висока, отколкото при запазването на ябълките и крушите – от 4 до 8 градуса, и при значително по-ниска относителна влажност – около 60 на сто. Съхраняването при стайна температура не е за препоръчване, защото плодовете засъхват и презряват бързо.

 Дюлите се запазват много добре в помещение със северно изложение, в което през първия месец след обирането им лесно може да се поддържа температура около 8°С.

Запазване на пресни сливи

Запазване на пресни сливи

Най добре се запазват сливите, брани с дръжките няколко дни преди консумативната зрелост, с ненарушен восъчен налеп. Сливите са крехки плодове и лесно се повреждат по време на беритба или транспортиране.

При температура 6-7°С зреенето на плодовете почти спира. При температура 0°С сливите от трайните сортове може да бъдат запазени от 3 до 8 седмици. Понякога след съхраняването се налага да доузреят при температура 20-22°С. Сливите се нареждат върху чиста хартия, без да се допират помежду си.

Съвети

Ако купуваме от магазина с идеята да не консумираме веднага, е добре да изберем такива плодове и зеленчуци, които не са напълно узрели.

Не мийте плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника или в шкафа. Мийте ги непосредствено преди консумация

Плодовете и зеленчуците съхранявани на стайна температура изискват проветряване.