Време за четене: 3 минути
kak-da-se-otyrvem-ot-mravki-estestveno Как да се отървем от мравки Естествено

Появата  на мравки у дома не е изненада за никой. Без значение дали живеете в къща, или апартамент на последния етаж, поне веднъж ще се сблъсквали с тях.

Чудите ли се се как мравките следват, сякаш невидима пътека?

Те следват химически сигнали, така че веднъж преминали по даден маршрут, те могат да достигнат до вашето жилище дори и ако живеете на последния етаж.

За наше щастие съществуват естествени материали, с които можем да се справим с мравките и лесно да ги премахнем.

Появата на мравките  във вашето жилище  най-вероятно се дължи на оставена на открито храна, като например сладкиши, конфитюри, и други съдържащи захар храни. Именно захарта е тази, която им действа като магнит и ги кара да изминат огромни разстояния за да достигнат до нея

Смята се, че мравките могат да бъдат опасни, защото може да  са преносители на различни бактерии  причинители на зарази. Но все още няма неопровержими доказателства за това.

Мравките са симпатични и изключително трудолюбиви животинки, но мястото им е вън на двора . Един път настанили се в дома ви, те могат да бъдат доста нахални и много упорити.

Има много естествени начини, по които можете да прогоните мравките от вашия дом. Няма нужда да харчите парите си за вредни препарати и спрейове, излагайки цялото семейство на  токсичните вещества и тежките миризми. Освен това мравките са изключително устойчиви и се адаптират дори към най тежките инсектициди.

Макар устойчиви на химикали, мравките са особено чувствителни към някои натурални продукти.

Първо трябва да откриете пътя, по които мравките се движат в дома ви. Като добре организирано общество те винаги се използват точно определени пътища, които маркират с феромони. Най-добре е да откриете дупка или пукнатина, през която влизат в дома ви. Това място, както и пътечките на мравките се третират с предоставените по долу естествени предложения за премахване на вашите нашественици.

Подправки срещу мравки

Дори мравките не обичат силните  подправки. Едно пакетче с дафинов лист или канела, е напълно достатъчно да ги държи далеч от кухненския шкаф. Миризмата на тези подправки доказано ги отблъсква.

Използването на  остри подправка със силна миризма, като смлян черен пипер или счукан карамфил и изсушен синап е сигурен и лесен  начин да се справите с тях. Наръсете директно  по местата, където има най-голяма концентрация на мравки.

Отблъсващи за мравките са и етеричните масла от евкалипт, лавандула, мента и канела.

Смесете 10 – 15 капки от дадено етерично масло с 20 – 30 мл спирт и пръскайте обилно. Сушената лавандула и пръчки канела поставете зад кухненския плот или зад вратите на кухненските шкафове.

Превенцията винаги е най-добрата защита

Още преди да са дошли нашествениците у дома вземете мерки. За да си спестите нашествието на мравки Достатъчно е да са ни направите лимонов сок или да пасирате портокалови кори и 200мл топла вода в блендера и на да напръскате пода около праговете и по первазите на прозорците.

Тебешир срещу мравки?

Тебешир

С тебешир очертайте дебела линия покрай входовете, през които минават мравките в дома. Те ще отбягват тебешира заради калциевия карбонат който всъщност представлява смлени пресовани черупки от морски животни.

Брашно

Наръсете тънка ивица с брашно там, от където мравките влизат в дома ви. Попаднали на брашното, те няма да го преминат.

Сол

Действа се подобно на примера с брашното, само че в този случай използвате обикновена готварска сол.

Оцет
Смесете равни количества оцет и вода. Със сместа напръскайте местата, на които сте видели мравки. Оцетът им действа изключително отблъскващо

Веро и вода

Смесете вода и препарат за миене на съдове в пулвелизатор и напръскайте.