Време за четене: 8 минути

Коледна звезда (Euphorbia pulcherrima)
Семейство Млечкови (Euphorbiaceae)

Няма други цветя на пазара по това време на годината, които да носят толкова много коледно настроение като Коледната звезда. Тъмно червеното оцветяване на листата създават усещане за топлина и домашен уют. В този материал ще научите как да си отгледате успешно купената от вас или подарена от любим човек Коледна звезда.

1. Вкореняване

• Кога – обикновено коледната звезда се вкоренява при наличие на дълъг ден (минимум 14 часа светлина), което съвпада с летния период; през есенно – зимния сезон, вкореняването е трудно и е препоръчително да се отложи за пролетта.
• Как
– Ползва се върхов резник от млади леторасти с около 4-5 развити листа, които се поставят в стерилен субстрат, покрити с найлон за около 3-4 седмици. Известен успех би се получил при такива клонки, ако са с достатъчно развита дървесина, но не прекалено(пръчките са с кафяв цвят почти). Добре е подготвените резници от коледна звезда да имат 2-3 листа по връхната част, които предварително се изрязват на половина с ножица. Поставят се в добре овлажнен субстрат и се захлупват с буркан или найлон.
– Юни е идеален месец: За предпочитане е да ползвате върхов резник от коледна звезда, който поставяте под покритие в стерилизиран субстрат. Оросявайте няколко пъти на ден и за около 3 седмици корените се появяват, след което много… ама много внимателно правете адаптация за да привикне на открито. Методът „бучни клечка“, или топене във вода е изпробван още от „бабино“ време, но е по-неудачен за правилно развитие на кичесто растение.
– Вкореняването през юли се прави за да се формират растения за саксии с размер 14-16 см, през август за 11-12 см, и през септември за 9-10 см.

2. Поливане

Поливане на коледна звезда• Поливането на коледната звезда е добре да се извършва ежедневно поддържайки винаги оптимална влага.
• За предпочитане е да се прави по обяд когато температурите са в своя максимум, освежавайки по този начин кореновата система. За да сме уверени в здравината на корените, е добре да се прави честа проверка на същите, като обръщаме растението на дoлу, и премахваме саксията. Липса на болести, и паразити е гаранция за добро развитие на коледната звезда.
• Потапянето в по-голям съд с вода е много удачен метод – така саксията поема колкото и е нужно, отцеждаме я и я връщаме на мястото й. По този начин удачно се избягва преполиването.
•• Имайте предвид, че за коледната звезда е характерно образуване на много листа. Те от своя страна са носители на огромен брой устица (stoma), които са основния орган на транспириране, при който процес се изпарява водата от растението. Това обяснява защо е необходимо да поддържаме постоянна влага в субстрата. Ако растението остане със суха почва, като реакция окапват повечето листа предимно по долната част. Така да се каже това е инстинкт за самосъхранение – няма листа, няма изпарение на вода от растението и така се преодолява по-добре сушата.
При много от видовете Еуфорбия, наподобяващи кактуси листата са приели вид на бодили, макар да развиват също и нормални листа. Устицата са разположени предимно по стъблото, разбира се както и по листата, ако ги имат. Поради климатичните условия в които са еволюирали, подобно на кактусите са развили така наречения C4 път на приемане на CO2. С него те за да не губят водата от организма си, устицата по стъблото се отварят през нощта за разлика от същите, които са по листата. Така при ниските нощни температури изпаряването е минимално. Това обяснява по принцип издръжливостта на Еуфорбия при условия на засушаване, но тази способност е различна при всеки отделен вид.
•• Не забравяйте след подрязване на коледната звезда, да намалите поливането до минимум.

3. Почва

Необходима е почва с много добра аерация на корените. Това би ни задължило на по-чести поливки през лятото, но в есенно-зимния период това би спомогнало за по-здраво развитие на кореновата система, предпазвайки коледната звезда от прекомерна влага и евентуално развитие на фитопатогенни болести. Ако ползвате торфена смес, е добре тя да бъде от светъл торф. Черния торф се характеризира с по дълго задържане на влагата. Добър компонент е също така малка пропорция от перлит(10%), pH 5,8-6,2.

4. Торене

Торенето се извършва в зависимост от фазата на развитие, качествата на водата, и субстрата на вашата коледна звезда.
• Започва след като са покарали първите леторасти, или след засаждане на младо растение около 2 седмици по късно.
• За предпочитане е да поливаме винаги с торна вода за да снабдяваме постоянно растението с минерали, предотвратявайки така евентуални хлорози. Относно дозите, имайте предвид, че коледната звезда консумира максимални количества, когато расте. По време на цъфтеж се асимилира много по-малка част.
• При начална фаза на развитие е добре да се ползва следната торова композиция:
N-P-K при доза 1г/л 20-5-20 + Ca12-Mg5-Fe2 +Mn(1ppm*); Zn(0,7ppm); Cu(0,2ppm); B(0,4ppm); Mo(0,05ppm);
*ppm = 1 част от активното вещество на 1.000.000 части вода (1/1.000.000) –>> 1г(мл) на 1000 Л вода, или 0,001г(мл) на 1 л вода.

Класовете със светъл цвят на листата( Peterstar, Angelika) се торят с малко по-високи дози от азот, в сравнение с онези класове с по-тъмно зелени листа(Freedom, Happy Chrystmas). Ако растенията през септември имат здрав вид е добре да се намали азота с едно 20%. До този момент е добре около 30% от азота да бъде в амонячна форма (N->NH4+). Много е важно да се снабдява също и с молибден, който елемент е пряко свързан с асимилацията на азот. Този вид растение проявява относно Mo специални изисквания. Молибден можем да си набавим чрез натриев молибдат, или амониев молибдат. Има го и в кристалоните.
• При започване на зачервяване на листата на коледната звезда (приблизително средата на октомври) е добре да се обърне особено внимание на обилно снабдяване с калций (добър резултат дава листно торене). Липсата на този елемент би довело до изгаряне по краищата на листата, особено по цвета.
• Приблизително около средата на ноември е необходимо дозите от тор да се сведат до една трета от тези в началния период на вегетация. Това се прави постепенно и целта е да се намали риска от прегоряване по листата при прекалени соли в почвата. Растенията в този период имат много малки нужди от торене.

5. Зачервяване

• За целта от месец септември трябва да осигурите около 12 часа пълен мрак. Ориентировъчно – от 18 часа до 8 часа я дръжте на тъмно под кашон, в шкаф, в килер, в тъмен плик или на друго подходящо тъмно място. След около 8 седмици, коледната звезда отново разцъфва със своите красиви цветове.
• Около първата половина на октомври започва да се забелязва промяна на цвета на връхните листа в червен тон, който процес привършва около края на ноември – началото на декември. Дължи се на промяна в дължината на деня спрямо нощта който период (къс ден) започва от около 15 септември. Внимавайте ако растенията ви са под влияние на домашно изкуствено осветление вечерно време за да не се прекъсне образуването на цветове.
• Температурата през зимните дни също оказва забавяне на оцветяването – добре е да се поддържа около 20-24ºC. Освен температурата е необходима и обилна недиректна светлина.
• Покриване само на горната част на коледната звезда не е за препоръчване. Формирането на цветовете се влияе от продължителността на процеса фотосинтеза през деня. Дори да покриете само връхните листа, долните ще бъдат под влияние на светлина при което няма да се гарантира 14 часов тъмен период на растението като цяло.
•• Не преполивайте растенията за да не развият гъбни болести (без чинийка от долу). Не торете в тази фаза с торове които съдържат много азот – нуждите са минимални при цъфтеж. Не засушавайте растенията за да не се повиши концентрацията на соли в почвата – корените са много капризни в това отношение, и могат да се повредят лесно.

6. Подрязване

Подрязване на Коледна звездаДобре е да регулираме формата на растението с няколко подрязвания, за да добие хармоничен вид. Необходимо е едно основно подрязване през пролетта ( април) на централното стъбло на височина около 10 см, оставяйки по 2-4 пъпки за нови леторасти. Поливането на коледната звезда до момента, в който се появят новите листа е все още оскъдно, както и торенето.Това е и добър момент за подмяна на субстрата.

Как да подрязваме за да разклоним добре коледната звезда?

Правилен V наклон на леторастите Неправилен V наклон на леторастите

• В случаите когато засаждате младо току що вкоренено растение, се премахва връхната част едно десетина дни по-късно от засаждане в саксията. Прави се нормално над 5-8 листа по централното стъбло, където пъпките в тяхната основа биха определили броя на цветовете. Ако стъблото на вашата коледна звезда се втвърди прекалено е възможно да не избият някои леторасти. Необходимо е да се подържа добра въздушна влага в този период. Класовете със светли тонове на листата се подрязват точно над желания брой леторасти, и тези с тъмни тонове, 1-2 пъпки по-високо.
• В първата половина на месец август се прави подрязване на клонките с цел последно разклоняване на растенията. Максимално тази операция може да се извърши до края на август. Подрязването се прави на около 3-4 пъпки над последното подрязване.

Как да подобрим здравината на леторастите на коледната звезда?

1. При премахване на връхната част на младото растение е добре да се оставят винаги 1 – 2 листа (пъпки) в повече от желания брой леторасти с цветове.
2. По висока интензивност на светлина (7 дена след засаждане и 7 дена след пензирането до 4 седмици преди цъфтежа) предразполага развитие на по силни леторасти със скъсени междувъзлия, което гарантира по голяма здравина на клонките в последната фаза.
3. Поддържане на оптимална въздушна влага и оптимална влага на субстрата през целия период без периоди на засушавне е гаранция за добра здравина на леторастите на вашата коледна звезда.
4. Използване на регулатори на растежа също повишава здравината на леторастите.
5. Постоянно наличие на Калций в торовите композиции спомага образуване на клетки (леторасти) с по-голяма здравина.

Как да регулираме растежа на коледната звезда?

• Контролиране на височината, и предаване на по-компактен вид на нашите растения е един от най важните моменти в цикъла на развитие на коледната звезда.
• Растежът на всяко растение е функция от 3 фактора – светлина, влага в субстрата и температура. Ако растенията се развиват при по-висока интензивност на светлина, междувъзлията на леторастите са по-къси, при което стават компактни.
• Растежа при оранжерийното цветарство се регулира нормално с химични продукти (ретарданти)- Cycocel(40% хлормекват-CCC); B-Nine(85% дамидозид); Bonzy,Cultar(65% паклобутразол).
Cycocel – изваршват се от 1 до 4-5 третирания фолиарно от 2 седмици след пензиране до края на периода в доза 1,5 до 2,5 мл/л. Внимание при самото му прилагане – дава се предимно при по-ниски температури (вечер или рано сутрин) поради риск за фитотоксичност ( жълти петна по краищата на листата).
С по-силен ефект е чрез внасяне в почвата (кореново) в същите дози, при което разхода на разтвор е по-висок, но броя на третиранията е от 1 до 3 пъти. Действието на този продукт е много добро но кратковременно, за това е добре да се прилага в комбинация с B-Nine, който придава по дълготрайно действие.
Добра комбинация на тези фиторегулатори е 2,5 мл/л Cycocel, + 2г/л B-Nine.

Често задавани въпроси за коледна звезда:

• Окапване на листата на коледната звезда?
– Хвърлянето на листата е нормален процес, особено след цъфтеж. Имайте предвид, че след прецъфтяване на миналогодишните цветове, новата настъпваща вегетация започва приблизително от месец април. По това време растенията са останали почти без листа, и се забелязва известно събуждане на вегетативните пъпки. Новите леторасти, които ще избият от тях, ще формират короната на вашата коледна звезда за следващата Коледа.
– Извън този период също е възможно пожълтяване и частично окапване на листата – вътрешните и най-долните – по време на затъмняване. Ако процесът засегне голяма част от листната маса, може да става въпрос за преполиване, поливане с прекалено студена вода, или други грешки в отглеждането на вашата коледна звезда.
• Купих си коледна звезда, има някаква мрежичка/гъба около корените.
Тук мненията на потребителите се различават. Някой твърдят, че запазването на тези мрежички пречи на нормалното развитие. Но ето какво ни съветват експертите във форумите:
”Мрежичките” (или така наречените „джифи“ – продукт на Jiffy International AS) са вкоренители за млади растения, слагат ги за да може след като се вкоренят без да се разбутва кореновата туфа да се засаждат в по голям номер саксия, обърнете внимание БЕЗ ДА СЕ РАЗБУТВАТ КОРЕНИТЕ, те не само че не пречат на корените, а са много полезно нещо, тези които са пластмасови са с достатъчно големи дупки за да се развива корена нормално, а тези които се саморазграждат в почвата и приличат на чувалчета са с много фини дупчици, които пропускат младите коренчета и след около година се саморазграждат в почвата.
Гъбата играе същата роля – в нея по-лесно се вкореняват резниците от коледна звезда. Тя също не се пипа. Тези гъби между другото могат да се използват и за вкореняване на резниците. Първо намокряте парченца от гъбата и пробивате отвор колкото стъбълцето. Това може да стане с шиш/от дървените за месо/. Резникът се поставя, слага се в някаква прозрачна кутия/ от салати например/ и отгоре се покрива с прозрачно фолио. Оставя се на светло и топло, проветрява се от време на време и ако изсъхне гъбата, се мокри леко с пулверизатор. До 10-ина дни трябва да има резултат за невдървените клонки на вашата млада вкоренена коледна звезда.

Материалът е от vodo-leika и FLORIST