Време за четене: 2 минути

Екзакум (Exacum)
Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Тези красиви цветя произхождат от тропически Африка и Азия. Екзакума е многогодишно цвете, което на височина достига до около 30 см. Листата са с форма на сърце, блестящи и около 2.5 см. дълги. Цъфти лятото и есента с много нежни цветчета с по 5 венчелистчета с диаметър около 1 см. Обагрени са в бяло, розово и синьо, като центъра на цвета е жълт. Цветовете имат много нежен и приятен аромат.

Място: Като цяло, Екзакума не е от капризните цветя. През активният период на тези цветя осигурете място с температура около 20 – 25 градуса. През зимата растенията издържат до няколко градуса под нулата. По отношение на светлината, Екзакума иска много светлина. Затова осигурете огряно от слънце място. Ако светлината е недостатъчна, растението ще се издължи.

Грижи: През горещите летни дни поливайте често. По отношение на въздушната влажност, Екзакума не е претенциозен, но през лятото може да пулверизирате за постигане на оптимална въздушна влажност. Също така поставете саксията с растението над съд с вода. По този начин изпаряващата се вода ще осигури оптимална влажност.
Почвеният субстрат следва да бъде лек и богат на хранителни вещества, обикновено съставен от равни части чимовка, добре угнил оборски тор, листовка и пясък. Осигурете и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
През лятото се тори всяка седмица с торна вода с тор за листно – декоративни растения.

Размножаване: Най-лесно Екзакума се размножава със семена. Те се сеят през февруари. За покълването на семената е необходима светлина. Това е причината семената да се поръсват без да се покриват с почва. За да се осигури оптимална влажност, съдът следва да се покрие с прозрачна материя, за да се получи нещо като мини-парник.
През лятото Екзакума може да се размножи от стъблени резници. Вкореняването става за около 2-3 седмици.

Съвет на градинаря: Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове за да стимулирате непрестанен цъфтеж.