Време за четене: 2 минути

ЛескаЛеска (Corylus avellana L.)
Семейство Брезови (Betulaceae)

Едър храст, а понякога и малко дърво, достигащо до 5 м. височина. Стъблото е с червеникава или пепелявосива гладка кора, покрита с множество лещанки. Листата са закръглено яйцевидни до 13 см. дълги и 6-10 см. широки. Цветовете са еднополови. Мъжките цветове са разположени в дълги до 8 см. реси, събрани на групи по 2-4 броя. Женските цветове са разположени по 2 в малки пъпковидни образувания, от които по време на цъфежа се подават само червеникави близалца. Плодът е сух, неразпуклив лешник. Цъфти февруари – април.

Расте в храсталаците и широколистните гори в цялата страна до 1800 м. надморска височина.
За лечебни цели се използват плодовете (Fructus Coryli avellanae), кората (Cortex Coryli avellanae) и листата (Folia Coryli avellanae). Плодовете съдържат 62% тлъсто масло, 17% белтъчини, 7% въглехидрати и 2% минерални вещества, витамини (В1, В2,С, Е и D). Мазнините, получени от лешниковите ядки, съдържат липотропни вещества и ненаситени мастни киселени с благотворен ефект при лечение на атеросклерозата. Кората съдържа етерично масло, до 10% дъбилни вещества и др. Листата съдържат етерично масло и гликозида мирицитрозид.

Листата и кората на леската се използват при възпаление на пикочните пътища, за засилване тонуса на венозните кръвоносни съдове и капилярите и за намаляване пропускливостта на капилярните стени. Листата се прилагат при възпаление и кървене на венците, при язвена болест, при хипертрофия на простатната жлеза.
Прилага се запарка от листата и отвара от кората. Дневната доза е 1 супена лъжица билка на 150 мл. вода.

Важни правила за билките и тяхното използване