Време за четене: 2 минути

LisianthusЛизиантус (Lisianthus)
Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Лизиантуса е храст, който в домашни условия в нашата страна се отглежда като едногодишно стайно цвете. Произхожда от Северна Америка (южните щати на САЩ и Мексико). Родът обхваща 3 вида. На височина достига до 50 – 60 см. Цъфти с прости или кичести сини, лилави, розови или бели цветове през лятото. Има и двуцветни сортове, които са особено красиви.

На пазара се предлага Eustoma grandiflorum syn. Lisianthus russellianus. Произхожда от Северна Америка (Средния запад от Небраска до Тексас). Този сорт има ефектни подобни на лале цветове, като освен за отглеждане в стайни условия, е популярен и за рязан цвят – цветовете издържат във ваза до 3 седмици.

Място: Предпочитаното от Лизиантуса място е на светло, но полусенчесто. За кратко време може на понесе пряко слънчево греене, но при всички случаи му осигурете шарена сянка. У дома можете да го отглеждате на източен или западен прозорец. През лятото е добра идея да изнесете Лизиантуса на балкона или в градината, но на шарена сянка. Температурата следва да бъде умерена – около 20 – 25 градуса през лятото и не по-ниска от 15 градуса през зимата.

Грижи: Лизиантуса обича високата въздушна влажност. Затова пулверизирайте редовно растението, особено през горещите летни дни. Лизиантуса е податлив на сиво гнине, затова профилактично пръскайте с фунгицид. Поливането е умерено, като между две поливания е добре почвата леко да изсъхне. Най-подходящият почвен субстрат за отглеждане на Лизиантус е универсална градинска почва. Съдът, в който отглеждате цветето трябва дъ бъде добре дрениран за оттичане на излишната вода.Lisianthus
Тори се през лятото всяка седмица с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Чрез семена при температура 23 – 25 градуса. Семената са много дребни и за да покълнат имат нужда от светлина. Затова те се поръсват върху почвата и съда, където ще покълват се покрива с прозрачен материал (домакинско фолио). Така семената са на светло и влажно, като температурата също е относително постоянна. Семената покълват за около 2 -3 седмици. След появата на първите изтенски листа, младите растения се разсаждат.

Съвет на градинаря: След прецъфтяване отрежете стеблата ниско.