Време за четене: 2 минути

CtenantheКтенанте (Ctenanthe)
Семейство Марантови (Marantaceae)

Това марантово растение е предпочитано заради разкошните си листа. Разпространено е най-вече в Южна Америка. От долната страна листата са виолетови, докато отгоре са обагрени в резеда. Цветовете не представляват интерес. Растението е доста взискателно по отношение на грижите.

Място

Мястото е от особено значение за ктенантето. По правило то трябва да е светло, влажно и топло, на задължително далеч от преки слънчеви лъчи. Ако мястото е прекалено тъмно листата губят окраската си. През зимата дневната температурата не бива да е по-ниска от 18 – 20 градуса, а нощната не по-ниска от 16 градуса.

Грижи

Растението се полива с хладка филтрирана вода. Ежеседмично се тори с тор за листно – декоративни растения. Ктенантетото обича висока въздушна влажност и затова е добре ежедневно да се оросява, а в горещите летни дни може да се оросява и по два пъти дневно.
Пресаждане се налага не по-често от две – три години. Много важно е саксията да има добър дренаж.
Подходяща почвена смеска съставена от листофка, торф, пясък.Ctenanthe

Размножаване

Размножаването е изключително просто. Образуваните от растението – майка издънки внимателно се разделят и засаждат. Добре е младите растения да се покрият с прозрачна материя за да се ограничи изпарението на вода от листата и да се поддържа висока въздушна влажност.

Съвет на градинаря

При твърде ниска въздушна влажност или при пряко слънчево огряване листата на ктенантето се завиват и стават кафяви.