Време за четене: 3 минути

MurrayaМурая (Murraya)
Семейство Седефчеви (Rutaceae)

Мураята произхожда от тропическа Азия и Полинезия. Растението е вечнозелено, сравнително лесно за отглеждане в стайни условия за нашите умерени ширини. Клончетата са покрити с фини власинки, а листата са светло зелени и гланцирани. Цъфти със снежно бели и ароматни цветове, събрани в края на клонките. Плодчетата са малки и червени на цвят и се задържат на растението доста продължително време. Мураята може едновременно да цъфти и да връзва плодове, което засилва декоративния ефект.
Плодовете на Мураята имат и лечебни свойства – съдържат много витамини и тонизиращи вещества.

Място: За да отгледате здраво и красиво растение е нужно светло и умерено място, но не на директна слънчева светлина. Директното слънце може да доведе до прегаряне на листата, което ще влоши декоративния вид на Мураята. Температурата следва да бъде умерена от 20 до 25 градуса, но в никакъв случай по-ниска от 15 градуса. Най-удачното място за това красиво цвете е източния и западен прозорец. През лятото можете да изнесете на балкона или в градината, но на шарена сянка.

Грижи: Мураята не обича обилното поливане и подгизването е фатално за цветето. Затова поливайте умерено, като Murrayaсъщевременно осигурете много добър дренаж на саксията – поне на 1/3 от съда. Между поливките е добре почвата да е изсъхнала. Почвеният субстрат следва да бъде добре пропусклив за оттичане на излишната вода – най-удачната комбинация е 2 части градинска пръст, 1 част торф или листовка и 1 част пясък.
Мураята обича висока въздушна влажност. През горещите летни дни е удачно ежедневно да пулверизирате растението, а също така бихте могли да поставите саксията над съд с вода. Така постепенно изпаряващата се вода ще осигури оптималната влажност.

В периода на растеж се подхранва веднъж седмично с торове за листно декоративни растения. Торете винаги, когато почвата е леко влажна и в никакъв случай когато е напълно суха.
Пресаждайте ежегодно в един номер по-голяма саксия през пролетта през първите 2-3 години, защото растението израства бързо. След това можете да пресаждате и по-рядко при изтощаване на почвения субстрат.

MurrayaРазмножаване: Със семена или резници. Семената следва да се сеят скоро след събирането им, защото бързо губят кълняемост с времето. Садят се в субстрат с високо съдържание на пясък (водопропусклив) при умерена температура около 25 градуса. Покълват за около 2 седмици.
Ако сте решили да размножите Мурая от резници, изберете леко вдървени клончета. Вкоренява се също в субстрат с висока пропускливост при умерена температура и покрити с буркан или прозрачен материал за поддържане на висока въздушна влажност. Вкореняването отнема около 3-2 седмици.

Съвет на градинаря: Мураята започва да цъфти още на втората година и да връзва плодчета. В началото е добре да отстранявате образуващите се плодчета за да може растението на укрепне.