Време за четене: 2 минути

MedinillaМединила (Medinilla magnifica)
Семейство Меластоматови (Melastomataceae)

Мединилата и непретенциозно и лесно за стайно отглеждане цвете, което произхожда от Югоизточна Азия (Филипините). На височина растението достига до 1 м. Листата са големи, овални и лъскави. Цъфти през пролетта с дребни бели или бледо розови цветове, събрани в гроздове. Гроздовете съдържат до 100 цветчета, падат надолу и над тях се образуват светлорозови листа.

Място: Мединилата не обича прякото слънчево греене. През горещите летни дни я поставете на шарена сянка, а през зимата можете да я отглеждате на източен или западен прозорец. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 20-25 градуса, докато през зимата около 15 градуса.

Грижи: Тъй като произхожда от тропически район, Мединилата обича високата въздушна влажност. Особено през горещите летни дни е силно препоръчително Medinillaпулверизиране на растението. Също така е добра идея да поставите саксията на цветето над съд с вода. По този начин постепенно изпаряващата се вода ще осигури така нужната за Мединилата влажност. Поливането през лятото е обилно, докато през зимата се редуцира силно до толкова, че да се поддържа минимална влажност в почвата. Осигурете добър дренаж за оттичане на излишната вода. Добра идея е през лятата саксията да се потапя в съд с вода. След това оставете излишната вода да се оттече напълно.
Подходящият за отглеждане на Мидинила почвен субстрат е съставен от торф, чимовка и малко едрозърнест пясък.
Тори се всяка седмица с тор за листно – декоративни растения.

Размножаване: Чрез връхни резници, които се вкореняват много трудно за около месец при температура около 25 градуса.

Съвет на градинаря: Мединилата не обича да бъде местена, особено след появата на цветните пъпки. Подходящо цвете за неопитни цветари.